Úzvölgyi katonatemető: Kelemen Hunor szerint a megoldása elsősorban Bukarest kezében van

Krónika 2019. május 19., 17:48

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az úzvölgyi katonatemető kapcsán vasárnap úgy nyilatkozott: nem olyan naiv, hogy véletlennek tartsa a történteket.

Fotó: Haáz Vince

„Nem vagyok annyira naiv, hogy azt higgyem, véletlenül történt. Már elég régóta vagyok a politikában ahhoz, hogy ne higgyek az ilyen véletlenekben” – jelentette ki Szatmárnémetiben tartott sajtótájékoztatóján a szövetségi elnök. A politikus úgy vélekedett, hogy jelenleg az ügy megoldása elsősorban a bukaresti hatóságok kezében van, ezt követően kell a második lépéssel foglalkozni: kijelölni egy területet azoknak, akik a román katonák számára szeretnének emlékművet állítani.

Kelemen Hunor azt is elmondta a sajtó képviselőinek, hogy az úzvölgyi első világháborús temetőben 1916-ban elesett osztrák, magyar és orosz katonák nyugszanak, míg a román katonák sírjai körülbelül 12 kilométeres távolságra találhatók onnan.

Azt a területet azonban a második világháború óta senki nem kutatta fel, és emlékművet sem állítottak oda a román hősök tiszteletére. Kifejtette: nem ellenzi, hogy a dormánfalvi vagy Bákó megyei hatóságok kegyhelyet állítsanak a román katonáknak, de véleménye szerint utóbbiak emlékének sem tesz jót, ha már beazonosított, más csatában elhunyt, magyar katonák temetőjére tennék azt.

„Én azt kértem, hogy ne tiporjunk érzékeny területekre, hisz egy szent helyről van szó. Ha akarják, bővítsük ki a temetőt, mindenhol a világon ezt teszik, lehet nyitni egy új parcellát a temető mellett, a már beazonosított parcellák mellett, és oda lehet tenni kereszteket vagy amit óhajtanak, azoknak a román katonáknak az emlékére, akik abban a régióban vesztették életüket” – idézte az Agerpres hírügynökség az RMDSZ elnökét. Kelemen hozzátette, ezt így kéri a romániai törvény, így kéri a két kormány közötti megállapodás és így kéri a katonai temetőkre vonatkozó nemzetközi szabályzat is.

„Tehát meggyőződésem, hogy lehet megoldást találni” – közölte Kelemen Hunor, leszögezve, hogy a román katonák keresztjeit mindenféle engedély nélkül helyezték ki.