Románnyelv-versenyen győztes erdélyi magyar gyerekeket díjaztak a bukaresti kormánypalotában

Krónika 2019. május 17., 16:15

A bukaresti Victoria-palotában díjazta pénteken Viorel Ştefan kormányfőhelyettes azokat a Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyei magyar gyerekeket, akik jó eredményeket értek el a Carte frumoasă, cinste cui te-a scris! elnevezésű románnyelv-versenyen.

Viorel Ştefan kormányfőhelyettes köszönti a magyar gyerekeket Fotó: Gov.ro

Viorel Ştefan a román nyelv népszerűsítése nagyköveteinek nevezte a tanulókat, és azt mondta: „együtt alkotunk erős és tisztelettel övezett nemzetet”. A politikus úgy vélekedett: amikor minden román állampolgár, etnikai hovatartozásától függetlenül, harmóniában és társadalmi kohézióban él, akkor lehet fejleszteni az életminőséget és a kultúrát.

„Ezért a teljes kormány nevében szeretném kifejezni elismerésemet, és biztosítalak benneteket, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy teljesítményetek ne maradjon sem ismeretlen, sem egyedülálló” – jelentette ki Ştefan.

Manuela Nicoleta Stîngă Hargita megyei román szakos tanfelügyelő az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint az Ahány nyelvet ismersz, annyi ember vagy mondásból kiindulva a román nyelv ismeretének fontos és hasznos voltára hívta fel a figyelmet. Császár Tünde, a csíkszerdai Nagy Imre Általános Iskola román szakos tanára azt mondta: a gyerekek évről évre türelmetlenül várják ezt a versenyt, és a bukaresti kirándulás maradandó élmény számukra.

Dr. Maria Sturzu, a versenyt kezdeményező román szakos tanár elmondta, az ötlet abból a „frusztrációból” született, hogy úgy érzete, nem tud eleget tenni annak érdekében, hogy a nem román anyanyelvű tanulók elsajátítsák a román nyelvet. „Ennek a versenynek az a célja, hogy ösztönözze a magyar tanulók román nyelvű kommunikációját, és lehetőséget adjon számukra tudásuk felmérésére. A kezdeti frusztrációt a valódi, gyakorlati, konkrét kommunikációs helyzetek hiánya okozta. Célunk, hogy fejlesszük a gyermekek készségeit és kompetenciáit. (...) Ez a verseny hasznos azoknak, akik évről évre szeretnék tesztelni magukat a román nyelv megértését és használatát illetően” – mondta a pedagógus.

Csoportkép a díjazott diákokkal Fotó: Gov.ro

Angela Bîrsan, a csíkszeredai Román Közösségi Egyesület képviselője az etnikumközi kommunikáció fontosságát hangsúlyozta a magyarok által többségben lakott megyékben. A díjátadó után a gyerekeket körbevezették a kormány épületében, megnézték többek között a kormányüléseknek helyet adó termet, majd látogatást tettek a közszolgálati televíziónál.

A magyar gyerekeknek szervezett románverseny idei, 17. kiadásán mintegy 4800, magyar iskolában tanuló 5-8. osztályos tanuló vett részt, és közülük mintegy hatszázat díjaztak.