Harminc tonna, emberi fogyasztásra alkalmatlan halat foglaltak le a rendőrök egy több megyére kiterjedő ellenőrzés során

Hírösszefoglaló 2019. május 14., 14:13

Több mint 150 helyszínen tartottak házkutatást kedden a rendőrök több romániai megyében,  orvhalászattal, halcsempészettel, valamint fogyasztásra alkalmatlan halhús forgalmazásával foglalkozó, nemzetközi bűnszövetkezet felszámolása érdekében.

Illusztráció Fotó: pixabay.com

Romániában összesen 115 házkutatás zajlott Brassó, Máramaros, Konstanca, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Ploieşti, Brăila, Buzău, Vâlcea és Giurgiu megyében. Az ügyben a Konstanca megyei ügyészség folytatja a nyomozást, de több országra kiterjedő bűnszövetkezetről lévén szó az Eurojustot és az Europolt is bevonták, a külföldön tartott házkutatásokat ezek a szervezetek irányították.

A Konstanca megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a román, francia, olasz és magyar állampolgárokból álló, több száz tagú bűnbanda nem piramisszerűen épült fel, hanem több csoportosulásból állt, amelyek mindegyike egy bizonyos tevékenységre (orvhalászat, áruszállítás, áruforgalmazás stb.) szakosodott.

A rendőrök szerint a halakat olasz, spanyol és francia vizekből fogták ki, olyan szakaszokon, ahol tilos a halászat, a halak ugyanis emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

Az árut a törvény által megkövetelt állat-egészségügyi okmányok nélkül tárolták és szállították, majd hamis kísérőiratokkal kerültek Romániába, erre a célra létesített cégek közreműködésével.

A román, a spanyol, a magyar, a francia, az olasz és a portugál rendőrség közreműködésének köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy a romániai piacra kerüljön 30 tonna, fogyasztásra alkalmatlan halhús, amelynek értéke mintegy 600 ezer lejre tehető – mutat rá közleményében a rendőrség.

A lefoglalt árut megsemmisítik.

Az ügyben bűnszövetkezet létesítése, romlott termékek forgalmazása, adócsalás, valamint törvénytelen halszállítás és -forgalmazás gyanújával vizsgálódnak a hatóságok.