Donald Trump szerint Orbán Viktor jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében

Hírösszefoglaló 2019. május 13., 22:18

Orbán Viktor miniszterelnök jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a washingtoni Fehér Házban, ahol a magyar kormányfőt fogadta munkalátogatáson.

Trump úgy fogalmazott, hogy a magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik Fotó: EPA/Jim Lo Scalzo

Az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy a magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik. Kiemelte azt is, hogy Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak. Méltatta Trump azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen, és leszögezte, hogy Európában óriási problémát okoz.

Orbán Viktor elmondta: Magyarország büszke arra, hogy fontos ügyekben, például az illegális bevándorlás és a terrorizmus elleni harcban közösen lép fel az Egyesült Államokkal.

Donald Trump megjegyezte azt is, hogy szerinte Orbán Viktor kemény ember, de nagyon jót tett az emberekkel, akik tisztelik őt. Orbán Viktor a sajtó előtt tett nyilatkozatában megköszönte az amerikai elnöknek a meghívást, majd az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki amerikai látogatásának fő céljaként.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A munkalátogatáson a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a két ország számos fontos területen hasonló erőfeszítéseket tesz, és a közös témák közül kiemelte az illegális bevándorlást, a terrorizmus elleni harcot és a keresztény közösségek védelme érdekében tett lépéseket. A demokratikus reformokat érintő kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány a 2011-ben kidolgozott új alkotmány alapján dolgozik. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a nép több alkalommal ezt a kormányt választott meg, és kijelentette, örömmel tesznek eleget ennek a feladatnak.

Az MTI tudósítása szerint a találkozó jóval hosszabb ideig tartott, mint tevezték, és egy szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A szűk körű megbeszélést plenáris tanácskozás követte. A találkozó előtt Orbán Viktor beírt a Fehér Ház emlékkönyvébe.

Donald Trump amerikai elnök és vendége, Orbán Viktor miniszterelnök a Fehér Ház Roosevelt-termében Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az amerikai politikus az M1 aktuális televízióban és a CNN amerikai hírtelevízióban is közvetített képsorok szerint az épület egyik bejáratánál személyesen fogadta a magyar kormányfőt. Kezet fogtak, üdvözölték a fotósokat, majd beléptek az épületbe, ahol megkezdődött a hozzávetőleg egyórásra tervezett megbeszélésük.

Orbán Viktor az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki látogatása fő céljaként Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Fehér Ház a magyar miniszterelnök fogadásáról szóló múlt heti közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a két politikus tárgyalására Magyarország NATO-csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából kerül sor. A megbeszélésen az előzetes tájékoztatás szerint kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági kérdésekre összpontosítanak.

Orbán Viktor beír a vendégkönyvbe a Fehér Ház Roosevelt-termében Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd