Letöltendő szabadságvesztéssel sújtották alapfokon Bukarest volt főpolgármesterét

Krónika 2019. május 13., 22:03

Alapfokon négy év és négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a fővárosi törvényszék Sorin Oprescu volt bukaresti főpolgármestert korrupciós bűntettek miatt. A pénzmosás vádja alól felmentették az egykori elöljárót.

Sorin Oprescu

A bukaresti törvényszék hétfőn hirdetett ítéletet abban a perben, amelyben több korrupciós bűncselekmény és pénzmosás miatt állították bíróság elé Sorin Oprescut.

A pénzmosás vádja alól felmentette a bíró a volt polgármestert, vesztegetés elfogadása miatt azonban négy év, bűnszövetkezet létesítése miatt egy év, hivatali visszaélés miatt három év börtönbüntetést kapott.

Az ítélet értelmében a legszigorúbb büntetést, a négyéves szabadságvesztést kell letöltenie, amelyhez hozzáadtak még másfél év pótlólagos büntetést. Mivel egy éven át előzetes letartóztatásban, házi őrizetben, illetve hatósági felügyelet alatt volt, ezt az időszakot levonták, így marad a négy év és négy hónap letöltendő szabadságvesztés. Emellett elkoboznak tőle 25 ezer eurót és 695 871 lejt.

Az Agerpres hírügynökség szerint az ítélet nem jogerős, megfellebbezhető. A volt bukaresti főpolgármester ellen 2015. novemberében emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). A közvádlók szerint Oprescu és hozzá közel álló munkatársai kenőpénzt kértek azoktól a cégektől, amelyekkel a polgármesteri hivatal szerződéseket kötött.