Tőkés László egyetemmentést és fogolyszabadítást szorgalmaz

Krónika 2019. május 13., 16:22

Sürgős politikai cselekvést szorgalmaz Tőkés László európai parlamenti képviselő a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem megmentése, valamint a politikai fogolynak tekintett Beke István és Szőcs Zoltán szabadon engedése érdekében.

Fotó: Tőkés László EP-képviselő sajtóirodája

Hétfői nagyváradi sajtótájékoztatóján az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke úgy vélekedett, a MOGYE beolvasztásának, felszámolásának folyamata végveszélybe sodorta az erdélyi magyar egészségügyi szakemberképzést. Ezen túlmenően úgy vélekedett, hogy

ezer sebből vérzik az egész romániai magyar oktatás amiatt, hogy nincs biztosítva magyar közösség számára a minőséget és hatékonyságot biztosító tanügyi autonómia. 

A székelyföldi terrorperben letöltendő börtönbüntetésre ítélt HVIM-aktivisták kapcsán Tőkés emlékeztetett, hogy ügyükben már minden romániai jogorvoslati út lezárult, az európai fórumokhoz való fordulás pedig csak későbbi, bizonytalan sikerrel kecsegtet. Az EMNT elnöke kijelentette: távlatilag nézve valóban fontos a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés (Minority SafePack) ügyének hathatós képviselete, akárcsak Románia schengeni csatlakozása.

A fennálló helyzetben viszont ezek jelentőségét is felülmúlja a sürgős politikai cselekvés szüksége a MOGYE megmentése és ártatlanul elítélt székelyföldi politikai foglyaink kiszabadítása ügyében.

Mentsük meg egyetemünket, és szabadítsuk ki foglyainkat – ennek a politikai napiparancsnak a teljesítése érdekében az RMDSZ-nek legalábbis fel kellene függesztenie a kormánykoalíció pártjaival való parlamenti együttműködést, és feltételekhez kellene kötnie Románia schengeni csatlakozásának a támogatását” – vélekedett Nagyváradon Tőkés László.

A Fidesz–KDNP színeiben megválasztott EP-képviselő problematikusnak nevezte a Fidesz és az RMDSZ együttműködését annak fényében, hogy a szövetség támogatja a román PSD–ALDE-koalíciót, miközben elutasította az erdélyi magyar politikai összefogást az európai parlamenti megmérettetésre. Tőkés kifogásolta azt is, hogy az RMDSZ választási diskurzusából és programjából szinte teljes mértékben hiányzik Orbán Viktor miniszterelnök 7 pontja, nevezetesen a migránskérdés, valamint az európai és nemzeti keresztény örökség védelme.

„Jómagam európai képviselőként és az EMNT elnökeként teljes mértékben mellette állok a kormányfő azon heroikus küzdelmének, melyet Magyarország, a közép- és kelet-európai térség, valamint Európa védelmében folytat” – szögezte le Tőkés.

Újságírói kérdésre válaszolva Tőkés László elmondta, személy szerint még nem döntött, miként fog eljárni a május 26-ai EP-választáson, azoknak pedig, akiknek a szavazatairól az RMDSZ szerinte lemondott a „szűk pártérdekű listaállítással”, azt tudja tanácsolni, hogy járjanak el legjobb belátásuk és lelkiismeretük szerint.