Bukarest eljuttatta a madagaszkári hatóságoknak a Radu Mazăre volt konstancai polgármester kiadatására vonatkozó kérelmet

Balogh Levente 2019. május 13., 11:48

Kézbesítette az igazságügyi minisztérium a madagaszkári hatóságoknak a Radu Mazăre volt konstancai polgármester kiadatására vonatkozó iratcsomót – jelentette be hétfőn Ana Birchall ügyvivő igazságügy-miniszter.

Az extravagáns megnyilvánulásairól elhíresült Radu Mazăre 15 éven keresztül irányította Konstancát polgármesterként

Birchall az igazságügy-minisztérium székházában tartott sajtótájékoztatóján közölte, hétfőn reggel 9 órakor Madagaszkár igazságügyi tárcájához került a Madagaszkáron őrizetbe vett, korrupciós ügyekben érintett Radu Mazăre kiadatására vonatkozó kérelem, az azt indokló valamennyi bírósági dokumentummal együtt, román és francia nyelven.

A miniszter korábban úgy vélekedett, annak ellenére, hogy a szigetország és Románia között nincs kiadatási egyezmény, Mazăre mégis hazaszállítható, mivel Madagaszkár is aláírta az ENSZ határokon átívelő bűnözés elleni egyezményét. Közölte, sürgősségi eljárásban kérik a kiadatást, és a minisztérium munkatársai folyamatosan dolgoztak az ügyön, mivel a volt polgármestert csak hat napra vették őrizetbe.

A bukaresti táblabíróság pénteken döntött arról, hogy fennállnak a tengerparti város egykori szociáldemokrata polgármestere kiadatásának feltételei.

Serge Rameau, Madagaszkár tiszteletbeli romániai konzulja egyébként a napokban elmondta: Mazăre elítélése után hazahívták, hogy elmagyarázza, miért is ítélték el a volt polgármestert. Ennek nyomán közölték vele: hajlandóak kiadni Mazăret, ehhez azonban szükséges a nemzetközi elfogatóparancs másolata. Ezt azonban szerinte azóta sem küldték el a román hatóságok. Teodor Meleşcanu külügyminiszter viszont leszögezte: a külügyminisztérium már 2018 februárjában elküldte a madagaszkári hatóságoknak a másolatot.

Az Evenimentul Zilei napilap értesülései szerint Mazăret – aki luxusüdülőt működtet az afrikai kontinens délkeleti partjánál fekvő szigetországban – azért hívták a fővárosba, Antananarivóba, hogy megkapja az öt évre szóló letelepedési engedélyt. Ezt követően a madagaszkári főváros repülőterén vették őrizetbe, miután megkapta a letelepedési engedélyt.

Mint megírtuk, a román rendőrség közölte: a madagaszkári hatóságok tájékoztatása szerint az év elején jogerősen kilenc év szabadságvesztésre ítélt volt elöljárót hat napra vették őrizetbe. Romániába szállítása ugyanakkor nem lesz egyszerű, mivel a két ország között nincs kiadatási egyezmény. Mindennek kapcsán Serge Rameau, Madagaszkár tiszteletbeli romániai konzulja a Szabad Európa Rádiónak azt mondta: a kiadatás könnyen elintézhető, ha a bukaresti hatóságok akarják, az új madagaszkári elnök, Andry Rajoelina ugyanis határozottan ellenzi a korrupciót. Ennek nyomán a kiadatás úgy is gyorsan nyélbe üthető, hogy orzságának nincs kölcsönös kiadatási egyezménye Romániával. Rameau szerint ehhez az szükséges, hogy Románia Dél-Afrikába akkreditált, az országot Madagaszkáron is képviselő nagykövete megsürgesse az eljárást.

Mazăre az ellene zajló eljárások elől még 2017 végén menekült a szigetországba, és közölte: politikai menedékjogot kért.

A kikötővárost tizenöt éven keresztül, 2000 és 2015 között irányító elöljáró indokként azt hozta fel, hogy Romániában üldözi a „párhuzamos állam”, ezért nem lenne része méltányos igazságszolgáltatásban. Kijelentette: addig nem tér vissza, amíg nem lát esélyt valódi igazságszolgáltatásra. A román hatóságok nemzetközi körözést bocsátottak ki ellene, az Interpol is körözte. Mazăre még hét éve, polgármesterként vett koncesszióba mintegy 200 ezer euróért 99 évre egy telket a szigetországban, ahol luxusüdülőt épített a kitesurfing kedvelői számára.

A romániai ügyészség szerint a beruházásra költött pénz a vesztegetésként elfogadott összegekből származik. A volt polgármester ellen összesen hét ügyben bűnvádi eljárást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ezek közül többen szabadságvesztésről szóló, jogerős ítélet is született.