Dragnea: nő a zöldségtermelők támogatása, csökken az áfa

Hírösszefoglaló 2019. május 12., 16:26

Nő a zöldségtermelők támogatása – nyilatkozta vasárnap az Antena 3 televíziónak Liviu Dragnea. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint ugyanakkor ezen a területen is az áfa csökkentését tervezik.

Fotó: Barabás Ákos

A pártelnök szerint bővíteni tervezik a paradicsomprogramot, amelyre most, ezer négyzetméterenként háromezer euró támogatást adnak. Az elképzelések szerint a paradicsomtermelők hőközpontra is pályázhatnak, amivel télen fűteni tudják az üveg- és fóliaházakat.

Dragnea szerint aki december 1-je és május 1-je között paradicsomot tud árulni, az hatezer euró támogatásra számíthat, a többieknek a mostani háromezer eurós szubvenciót négyezer euróra emelik.

A PSD elnöke az Agerpres szerint elmondta: a támogatásokat további hat zöldségfélére: paprikára, csípős paprikára, kápiára és paradicsompaprikára, uborkára és padlizsánra is kiterjesztik, ahol ezer négyzetméterenként ezer eurót adnak a program elején.

A kedvezőtlen időjárás miatt az idei paradicsomprogram lezárási idejét (a termelőknek legkevesebb két tonna paradicsomot kell értékesíteniük) június 15-éig meghosszabbítják – mondta még Dragnea.

Ugyanakkor közölte azt is: a hagyományos és biotermékek áfáját 9%-ról 5%-ra csökkentik.

A pártelnök szerint mindezen intézkedéseknek az a célja, hogy kevesebb élelmiszert importáljunk és minél inkább „román módjára együnk”.