Változatlanul BBB mínusz szinten hagyta a román adósbesorolást a Fitch Ratings hitelminősítő

Hírösszefoglaló 2019. május 11., 14:10

Változatlanul BBB mínusz szinten hagyta stabil kilátásokkal Románia hosszú futamidejű deviza adósbesorolását a Fitch Ratings – derül ki a pénzügyminisztérium közleményéből.

Az ország besorolásának felső határát BBB plusz szinten erősítették meg, a rövid futamidejű lejadósság F3 minősítést kapott.

A hosszú futamidejű lejadósság BBB mínusz minősítést kapott stabil kilátásokkal.

„A romániai adóbesorolás újbóli megerősítése a Fitch által, akárcsak a Standard & Poor`s márciusi döntése, fontos lépés az ország értékelésének javításában. Az elkövetkező időszakban erőfeszítéseinket a kiszámíthatóság és a makrogazdasági stabilitás erősítésére összpontosítjuk. Ennek eredményei közvetlenül tükröződni fognak a finanszírozás költségeinek csökkenésében, a román vállalatok versenyképességének növekedésében és országunk befektetési vonzerejének növekedésében” – idézi Eugen Teodorovici pénzügyminisztert az Agerpres.

A kormány 2019-es költségvetése szerint az államháztartási hiány a bruttó hazai termék (GDP) 3%-ról, amennyit 2018-ban regisztráltak, a GDP 2,8%-ára csökken (a többi BBB-országban a GDP-arányos államháztartási hiány átlagosan 1,9%).

A várható bevétel-növekedés (15,7%) azonban nagyon optimistának tűnik, mivel a Fitch úgy véli, hogy ez a fogyasztás irreális makrogazdasági becslésein alapul,

beleértve a magánszektor foglalkoztatási rátájának 3%-os növekedését is (a 2018-ban regisztrált 1,7%-hoz képest). Ugyanakkor a Költségvetési Tanács kamatköltségeket azonosított, amelyek magasabb kiadásokhoz vezethetnek. A korábbi években a kormány a tőkebefektetések bevonásával érte le célját. A Fitch azonban úgy véli, hogy ez a stratégia elérte korlátait, és arra számít, hogy a költségvetési hiány ebben az évben a GDP 3,4%-ára nő.

Március közepén a Standard & Poor's hitelminősítő intézet (S & P) stabil kilátásokkal megerősítette Románia BBB mínusz/A-3 államadós-besorolását a hosszú és rövid futamidejű adósságok esetében helyi pénznemben és devizában.