EU-csúcs Nagyszebenben: Jean-Claude Juncker szerint túlzás az Unió válságáról beszélni

MTI 2019. május 09., 20:52

Az európai parlamenti (EP-) választások után, május 28-án összeül a 28 tagállam állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács, hogy megkezdje az új tisztségviselők jelölési eljárását – jelentette be Donald Tusk.

Klaus Johannis, Donald Tusk és Jean-Claude Juncker optimista az EU jövőjét illetően Fotó: Presidency.ro

Tusk szerint a nagyszebeni, az unió jövőjéről szóló tanácskozáson a tagállamok demokratikusan megválasztott állam- és kormányfői egyértelművé tették: készek vállalni a politikai felelősséget az EU jövőjét illetően és kifejezték eltökéltségüket, hogy megvédik az Európai Uniót.

Leszögezte: az új Európai Bizottság (EB) megválasztását az uniós szerződésben lefektetett szabályok alapján, a demográfiai és földrajzi egyensúlyt tiszteletben tartva kell megszervezni, hogy mind a kis, mind a nagy tagállamok képviseltessék magukat az EU legmagasabb rangú tisztségviselői között.

Tusk szerint legjobb lenne konszenzussal dönteni, de jelezte: erre nem sok esélyt lát, ezért nem fog habozni szavazásra bocsátani a tisztségviselők jelölésével kapcsolatos kérdéseket.

„Hatékony intézményekre, gyors döntésekre van szükségünk. Szándékom szerint júniusban fogom nevesíteni az EB új elnökét, aki, remélem, meg tud felelni a hozzá fűzött elvárásoknak” – mondta az Európai Tanács elnöke. Tusk egyébként bevallása szerint beleszeretett az uniós állam- és kormányfők informális csúcstalálkozójának otthont adó Nagyszebenbe. „Egyszerűen beleszerettem Nagyszebenbe” – mondta Tusk román nyelven a Klaus Johannis államfővel és az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Jean-Claude Juncker azt állította, hogy a nagyszebeni csúcstalálkozó bebizonyította: a résztvevők – a brit uniós tagság megszűnése után az EU-ban maradó 27 tagállam állam-, illetve kormányfői – valóban egységesek tudnak lenni, nemcsak egy „kirakatba szánt üzenet”. Hamarosan lejáró mandátumára visszatekintve az EB elnöke úgy értékelte, túlzás az unió válságáról beszélni, és a 2014 óta eltelt időszakot kizárólag negatív fényben feltűntetni – példaként a munkanélküliség és költségvetési deficitek csökkenését hozva fel példaként.

A sajtótájékoztatón Klaus Johannis, a házigazda Románia elnöke elégedettségét fejezte ki, hogy az EU-27-ek a nagyszebeni csúcstalálkozón nyilatkozatban erősítették meg elkötelezettségüket az európai projekt folytatása mellett, így az Európai Tanács első, Romániában tartott ülése szerinte a „egység csúcsaként” kerülhet be az unió történetébe.