Feszült hangulatban, ellenzéki tiltakozás közepette zajlott a PSD nagygyűlése Jászvásárban

Balogh Levente 2019. május 09., 18:56

Klaus Johannis államfőt támadta Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke alakulata Jászvásárban (Iaşi), csütörtökön délután megtartott nagygyűlésén, amelyet hivatalosan Európa napja alkalmából rendeztek.

Liviu Dragnea szimpatizánsai körében a jászvásári pártmegmozduláson Fotó: Ziaruldeiasi.ro

„Romániának minden korábbinál nagyobb szüksége van a hazafiságra, mivel az ország elfelejtett haza lenni. Băsescu és Johannis gyűlöletbe és szétszakítottságba taszították az országot. De a románok nem kétfélék, nem oszthatók fel jókra és rosszakra. Senkinek sincs joga ellenségességet szítani köztük. Egyenlőek, szabadok és szuverének. Ez az első lecke, amit Johannisnak meg kell tanulnia” – szögezte le a pártmegmozduláson Dragnea.

A bukaresti képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikus szerint a hazai, nem pedig az idegen érdekeket kell szolgálni. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy megszabadítják az országot az igazságszolgáltatás és a hírszerzés „visszaéléseitől”.

Az európai szocialisták képviselői ugyan az EU-csúcs nagyszebeni helyszínén tanácskoztak csütörtökön, de a PSD ezen nem vehetett részt, mivel a pártcsalád az igazságügyi törvények folyamatos módosításának szándéka és a korrupcióellenes küzdelem gyengítése miatt az EP-választásig befagyasztotta a kapcsolatot román tagpártjával. A jászvásári rendezvényre a szervezők előzetesen negyvenezer résztvevőt vártak, de az óvatosabb becslések szerint mintegy 10-15 ezer ember vehetett részt a gyűlésen. Viorica Dăncilă miniszterelnök ugyanakkor, aki az utóbbi időben konfliktusba került Dragneával, nem vett részt az eseményen.

Sajtóbeszámolók szerint a PSD helyi emberei ezrével mozgósították a szimpatizánsokat, de Bákóból egy független tanácsos szerint még az állami intézmények alkalmazottait, így a tanárokat is buszokkal szállították Jászvásárba. A rendezvény fokozott biztonsági intézkedések közepette zajlott, mivel a közösségi oldalakon már napokkal a nagygyűlés előtt szervezkedni kezdtek az ellenzékiek, azzal a céllal, hogy – akárcsak a PSD legutóbbi jászvásári nagygyűlésén – kifütyüljék a pártvezetőket. A csendőrség kordonokat állított, és tűzszerészek vizsgálták át a közelben parkoló autókat.

A moldvai nagyvárosba a helyi csendőrök mellett további több száz csendőrt vittek más megyékből, és szükség is volt rájuk: már a PSD-s rendezvény előtt ellenzéki tüntetők közelítették meg a kormánypárt megmozdulása számára kijelölt területet a „PSD: vörös pestis!” jelszót skandálva, őket a rendfenntartók távolabb terelték. A több ezernyi ellentüntető néhány helyen megakadályozta, hogy a PSD-s rendezvény résztvevői eljussanak a nagygyűlés helyszínére, ezét azoknak más útvonalat kellett választaniuk. Az ellenzékiek Dragnea beszéde alatt is végig skandáltak.

A hatóságok azt sem tudták megakadályozni, hogy előzetesen „meghackeljék” a rendezvényt: a szónokok számára felállított színpad összeszerelésén dolgozó munkások egyike egy, az egyik helyi kormányellenes polgártól kapott, „Muie PSD” (Sz*psz, PSD) feliratú pólóban pózolt a színpad állványzatán.