EU-csúcs: Johannis optimista, szerinte Románia „rövidesen” csatlakozik a schengeni övezethez

Krónika 2019. május 09., 13:59

„Románia rövidesen a schengeni övezet része lesz, és az igazságügyi reformot nyomon követő Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmustól (MCV) is megszabadul” – jelentette ki csütörtökön Nagyszebenben Klaus Johannis államfő.

Klaus Johannis érkezik a nagyszebeni EU-csúcsra Fotó: Flick/RO2019EU

Az Európai Unióban maradó 27 tagállam vezetőjének az egykori szász városban zajló informális találkozóján a román elnök rámutatott, számtalan tárgyalást folytatott már az európai vezetőkkel Románia schengeni csatlakozásáról, a nap folyamán is egyeztet még a témáról, „de nem mindig alakulnak úgy a dolgok, ahogyan azt elképzeljük”.

„Sajnos vannak politikusaink, akik támadják az igazságszolgáltatást, vannak politikusaink, akik támadásokat intéznek még az európai intézmények ellen is. Így ahelyett, hogy előre haladnánk és befogadnának bennünket például a schengeni övezetbe, viták vannak a romániai jogállamisággal kapcsolatban, és ezeket a vitákat nyilván azok a politikusok váltották ki, akik egyebeket akarnak, nem az ország javát szolgálják” – fogalmazott Klaus Johannis.

Az államfő hangsúlyozta, a román állampolgárok európai állampolgárok kívánnak maradni.

„Megígérem önöknek, hogy azok is maradunk, és azt is megígérem, hogy rövidesen – valószínűleg nem ma, de rövidesen – csatlakozunk a schengeni övezethez és az MCV-től is megszabadulunk” – idézte az Agerpres hírügynökség a román államfőt.