Megépül a Szülők Háza Kolozsváron az onkológiai intézetben kezelt gyermekek és hozzátartozóik számára

Krónika 2019. május 09., 12:29

A kolozsvári polgármesteri hivatal szállást fog biztosítani mindazon hozzátartozók számára, akiknek gyermekeit a Ion Chiricuţă Onkológiai Intézetben kezelik.

Fotó: Iocn.ro

Az intézmény közleménye szerint a tervet az Alexandru Damian Humanitárius Egyesülettel, a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósággal, illetve az onkológiai intézettel együttműködve valósítják meg az intézet szomszédságában, így az ingatlanban a szülők lábadozó gyerekeikkel együtt lehetnek.

A Szülők Háza nevű projektre vonatkozó határozatot szerdán fogadta el Kolozsvár önkormányzata. A telek, ahova az ingatlan épülni fog, a Majális utcában található. Az érintett szülők 2–5 férőhelyes szobákat foglalhatnak el, amelyek mosdóval, konyhával, játszóteremmel és mosókonyhával rendelkeznek.

Fontos, a gyógyulás szempontjából is, hogy a beteg gyerekek a kezelés alatt szüleikhez közel legyenek. Ez eddig nehezen volt megoldható. Sok szülőnek nem volt anyagi lehetősége arra, hogy huzamosabb ideig Kolozsváron tartózkodjon.

Ezért próbálunk megoldást találni arra, hogy megfelelő körülmények között tudjuk őket elszállásolni, és még több időt tölthessenek együtt” – mondta a közleményben idézett Oláh Emese alpolgármester. A szolgáltatás ingyenes, és a polgármesteri hivatal biztosít minden olyan fogyóeszközt, amelyre szükségük lehet az ott lakóknak.