Őrizetbe vették a madagaszkári hatóságok Radu Mazărét, Konstanca volt polgármesterét

Balogh Levente 2019. május 08., 18:15

Őrizetbe vették szerdán Madagaszkáron a számos korrupciós ügyben megvádolt, illetve elítélt Radu Mazăre volt konstancai polgármestert.

Archív felvétel

A román rendőrség közölte: a madagaszkári hatóságok tájékoztatása szerint az év elején jogerősen kilenc év szabadságvesztésre ítélt volt elöljárót hat napra vették őrizetbe. Romániába szállítása ugyanakkor nem lesz egyszerű, mivel a két ország között nincs kiadatási egyezmény.

Mazăre az ellene zajló eljárások elől még 2017 végén menekült a szigetországba, és közölte: politikai menedékjogot kért.

Indokként azt hozta fel, hogy Romániában üldözi a „párhuzamos állam”, ezért nem lenne része méltányos igazságszolgáltatásban. Kijelentette: addig nem tér vissza, amíg nem lát esélyt valódi igazságszolgáltatásra.

A román hatóságok nemzetközi körözést adtak ki ellene, az Interpol is körözte.

Mazăre még hét éve, polgármesterként vett koncesszióba mintegy 200 ezer euróért 99 évre egy telket a szigetországban, ahol luxusüdülőt épített a kitesurfing kedvelői számára. Az ügyészség szerint a beruházásra költött pénz a vesztegetésként elfogadott összegekből származik.

A volt polgármester ellen összesen hét ügyben indított bűnvádi eljárást az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály, ezek közül többen szabadságvesztésről szóló, jogerős ítélet is született. Többek között a gyanú szerint az általa vezetett önkormányzat 2009-ben törvénytelenül adott ki építkezési engedélyt egy luxusszálloda megépítésére, de azzal is megvádolták, hogy egy üzletember 175 ezer euróval vesztegette meg annak érdekében, hogy az önkormányzat az ő cégét hirdesse ki győztesként egy tenderen, amelyet a repülőzés egyik román úttörőjéről, Henri Coandáról elnevezett szociális lakótelep megépítésére írtak ki. A beruházás összértéke mintegy 40 millió lej volt.

Év elején fiktív telek-visszaszolgáltatási ügyek kapcsán hivatali visszaélés miatt kilenc év szabadságvesztésre ítélték.

Legutóbb pénteken született ellene kilenc év és tíz hónap szabadságvesztésről szóló, nem jogerős ítélet vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt a Polaris Holding köztisztasági cégnek versenytárgyalás nélkül biztosított szerződése ügyében.