Újabb akadémiai kitüntetéseket vehettek át erdélyi magyar kutatók

Kiss Judit 2019. május 08., 15:34

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyűlésén tagjaivá választott erdélyi kutatókat: Gábor Csilla irodalomtörténészt, Nagy László fizikust, Pál Judit történészt és Vincze Mária közgazdászt– közölte a Kolozsvári Akadémiai Bizottság. 

Fotó: kab.ro

Gábor Csilla egyetemi tanár, a kora újkori magyar irodalom szakembere. Nemzetközi elismertségét angol nyelvű könyve jelzi. Laus et polemia című kötete (2015) a magyar irodalom spirituális vonulatának elmélyült elemzése. Állandó résztvevője a nemzetközi szakmai konferenciáknak, példás együttműködést folytat a hazai szakmai fórumokkal. A REFO 500 nemzetközi projekt koordinátora volt. 2016-ban a Kolozsvári Akadémiai Bizottság A Tudomány Erdélyi Mestere Díjjal tüntette ki.

Nagy László egyetemi tanár, elsődleges kutatási területe az atomi ütközések fizikája. Kutatásaiban igen fontos eredményeket ért el több érdekes jelenség elméleti leírásában. Eredményeit az MTA 2004-ben Arany János-díjjal ismerte el. Több nemzetközi és román tudományos tanács, bizottság tagja. A BBTE-n oktatói és adminisztratív munkája egyaránt meghatározó.

Pál Judit egyetemi tanár, szakterülete Erdély 18–19. századi társadalom-, politika- és várostörténete, az interetnikus kapcsolatok múltja, különös tekintettel az örményekre. Szerzője hat és szerkesztője hét megjelent könyvnek. Munkái négy nyelven láttak napvilágot.

Vincze Mária egyetemi tanár, a közgazdaságtan doktora és a Babeș‒Bolyai Tudományegyetem professor emeritája. Szűkebb szakterülete az agrárgazdaságtan, az agrárpolitika és a vidékfejlesztés. Gazdag és jelentős tudományos publicisztikai tevékenysége szerencsésen ötvözi az empirikus, kvantitatív megalapozottságot az ágazatipolitika-alkotással.

Az MTA éves közgyűlésén adják át minden évben az Arany János-díjakat. Ezeket az MTA a külhoni magyar tudósok munkájának jutalmazására, elismerésére hozta létre.

Idén Arany János-életműdíjat kapott Pozsony Ferenc néprajzkutató, az MTA külső tagja, Arany János Fiatal Kutatói Díjat kapott Szász Levente közgazdász, a BBTE docense, dékánhelyettese és Arany János-érmet kapott Soós Anna matematikus, a BBTE docense, rektorhelyettese.