Tăriceanu diplomáciai érzékre és megértésre apellál az úzvölgyi katonatemető ügyében

Krónika 2019. május 07., 22:41

Az RMDSZ kezdeményezésére politikai egyeztetésre került sor kedden Bukarestben az úzvölgyi katonatemető illetéktelen átalakítása ügyében Călin Popescu Tăriceanuval, a kisebbik kormánypárt elnökével.

Călin Popescu Tăriceanu Fotó: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek és Călin Popescu Tăriceanunak, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökének a megbeszéléséről a Mediafax hírügynökség számolt be. Az MTI szerint a megbeszélésnek azért van jelentősége, mert a temetőben Dormánfalva (Dărmănești) polgármesteri hivatala alakíttatta ki a román katonák parcelláját, és a Bákó megyei kisvárosnak mind a polgármesterét, mind az alpolgármesterét az ALDE színeiben választották meg, és a 17 tagú önkormányzati testületben a liberális pártnak nyolc képviselője van.

Az egyeztetés után Kelemen Hunor a Mediafaxnak elmondta: arról tájékoztatta Călin Popescu Tăriceanut, hogy Dormánfalva önkormányzata engedély nélkül „bement a szomszéd udvarába építkezni”, és Csíkszentmárton község területén alakította át az első világháborús temetőt.

Az RMDSZ elnöke emlékeztetett: a munkálatok leállítását kérte minden illetékes személytől.
Călin Popescu Tăriceanu, aki a szenátus elnöki tisztségét is betölti, kijelentette: meg lehet találni a megfelelő megoldást a kialakult helyzetre, de ehhez diplomáciai érzékre és megértésre van szükség.
„Azt hiszem a problémát gyorsan és civilizáltan meg lehet oldani, figyelve a helyi érzékenységekre, és arra, hogy nemzetiségre való tekintet nélkül mindenkinek meg kell adni a tisztességet, aki az életét adta az első vagy a második világháborúban” – idézte a Mediafax a pártelnököt.

Az RMDSZ arról számolt be keddi hírlevelében, hogy Apjok Norbert képviselő kezdeményezésére a képviselőház védelmi bizottsága is megvizsgálta az úzvölgyi katonatemető ügyét hétfő délutáni ülésén. A bizottság a rendelkezésére álló dokumentumok alapján megvizsgálta az úzvölgyi temetőben végzett átalakítások jogosultságát, és egyöntetű szavazással úgy döntött, hogy további információkért berendeli meghallgatásra a védelmi minisztert.

A Kárpátokon túl fekvő Dormánfalva (Dărmănești) önkormányzata önkényesen létrehozta az első és második világháborúban elesett román katonák emlékhelyét a közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó Úzvölgye első világháborús osztrák-magyar katonai temetőjében. A beavatkozás során 52 betonkeresztet és egy nagyméretű ortodox keresztet állítottak fel a bekerített sírkertben, ahol az osztrák-magyar monarchia mintegy hatszáz katonája nyugszik. Dormánfalva önkormányzata május 17-re hirdette meg a román katonák emlékhelyének az ünnepélyes felavatását.

A két éve teljesen elnéptelenedett Úzvölgye település a 33 kilométerre fekvő Csíkszentmártonhoz tartozik, a település területét azonban nemrég a 25 kilométerre fekvő Dormánfalva telekkönyveztette.