Feljutásért araszolnak a csíkiak – A Liga 3-ból eddig két csapat biztosította be helyét a másodosztály következő idényére

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2019. május 07., 10:07

Csoportja éléről várja a hétközi fordulót a Liga 3-ban feljutásra pályázó Csíkszeredai FK labdarúgócsapata. Valentin Suciu edző szerint nehéz hajrá vár rájuk, de már megszokták a nyomást. A harmadosztályból eddig két csapat biztosította be a feljutást.

Tétre menő küzdelem. Lenyomnák ellenfeleiket a csíkiak a feljutásért Fotó: Pinti Attila

Hétközi fordulóval közelít a vég­kifejlethez a hazai har­madosztályos labdarúgó-baj­nokság, amelynek ötödik csoportjában

a Csíkszeredai FK újfent listavezetőként araszol a történelmi feljutásért.

Négy etappal a szezon vége előtt két pont az előnye a feljutásra még esélyes Lénárdfalvával (Recea) szemben, ezért a hátralévő összecsapások mindegyike kulcsfontosságú a két együttes számára. A Hargita megyei gárda kedden Szászhermány vendége lesz, majd sorrendben a Nagybányai Minaur, Tasnád és Dés lesznek az ellenfelei. A Maros megyei csapat ezalatt kedden Rozsnyót fogadja, majd Szászrégennel, a Kolozsvári Sănătateával és a Tordával találkozik.

A csíkiakat edző Valentin Suciu lapunknak leszögezte: jómaga nem szereti saját csapata programját másokéval összehasonlítani, abban viszont biztos, hogy nehéz összecsapások maradtak hátra.

„A négy csapatból három a bennmaradásért küzd, tehát biztosan nyerni akarnak majd ellenünk” – mutatott rá. Jómaga a Sepsi OSK vezetőedzőjeként korábban már több feljutást is ünnepelhetett, a csíkiak ugyanakkor több ízben is az utolsó pillanatban bukták el az előrelépést. Suciu szerint a történelemnek nem kell ismételnie önmagát, és bár jómaga izgul, a tanítványai válláról megpróbálja levenni a tét okozta terhet. „A szezon elejétől folyamatosan volt rajtunk nyomás, de ahogyan eddig, úgy a hátralévő meccseken is arra törekszünk, hogy nyerjünk” – mondta. Keretében vannak sérültek, de kiesésüket tudja majd pótolni.

Amíg az ötödik csoportban két együttes maradt versenyben a feljutásért, addig a negyedik csoportban rendkívül szoros az állás, hiszen a keddi hétközi forduló előtt a Resicabánya és az Arad megyei Lippa egyaránt 53 ponttal állnak az élen, de mögöttük a Temes megyei Újszentes (49), a Fehér megyei Kudzsir (48) és az Arad megyei Csermő (46) is beérheti őket. A hátralévő mérkőzések közül rangadót pénteken játszanak, amikor is a resicaiak a Lippa vendégei lesznek.

Az első és a harmadik csoportban már ismert a bajnokság győztese:

előbbi mezőnyből a Buzăui Gloria, utóbbiból a nagyváradi Lincar Erik által edzett Turnu Măgurele jutott fel a másodosztályba. Hozzájuk csatlakozhat a héten a Rapid, amelyik jelenleg 63 ponttal áll a második csoport élén, nyolc ponttal előzve meg a második helyen tanyázó Afumați gárdáját.

A Liga 2-be, mint ismeretes, csak a Liga 3-as csoportok győztesei jutnak fel. Ezalatt a másodosztályból az utolsó öt csapat esik ki, az pedig már biztos, hogy a jelenleg sereghajtó Brăila a következő szezonban már a harmadosztályban fog szerepelni. Kieső helyen áll még az Energeticianul, a Bákó, a Temesvári ACS Poli és a Balotești is, de a „vonal felett” a Bukaresti Metaloglobus, a Temesvári ASU Poli, a Nagyváradi Luceafărul, a Bukaresti Daco-Getica, a Konstancai Farul és Târgu Jiu-i Pandurii sem lehetnek még biztosak a bennmaradásban.