Célba veszi az Első otthont az új index – a bankok partnerségében bízik az újabb módosításokat tervező kormány

Bálint Eszter 2019. május 07., 13:20

Miután egyértelművé vált, hogy az olyan kormányprogramokra, mint az Első otthon, az Első autó vagy a Fektess magadba! nem alkalmazható a havi törlesztőrészlet kiszámításánál bevezetett új index, a pénzügyminisztérium mégis jogszabály-módosításra készül. 

Több vagy kevesebb? Nem egyformán reagáltak a bankok a múlt heti módosításra Fotó: 123RF

A kedvezményes hitelfeltételeket biztosító kormányprogramokra – mint az Első otthon, az Első autó vagy a Fektess magadba! – is kiterjesztené a szociálliberális kormány jogszabályjavaslata a változó kamatozású kölcsönök havi törlesztőrészletének kiszámításakor alkalmazott új index alkalmazását.

Amint arról korábban beszámoltunk, a fogyasztói hitelek irányadó mutatója (IRCC) váltotta csütörtökön az irányadó bankközi kamatlábat (ROBOR) a lakossági bankhitelek havi törlesztőrészletének kiszámításakor. És ahogyan az várható volt, az új referenciamutató valóban elmarad a három- vagy hathavi ROBOR-tól: a Román Nemzeti Bank (BNR) által csütörtökön közzétett, a 2018-as év utolsó negyedét tükröző mutató 2,36 százalék, ami csaknem egy százalékkal kevesebb, mint a szintén csütörtöki 3,32 százalékos háromhavi irányadó bankközi kamatláb. Fontos tudni ugyanakkor, hogy az IRCC-nek nincs visszamenőleges hatálya, tehát

a már futó hitelekre nem érvényes, kérni kell azok újrafinanszírozását.

De nemcsak ezen múlik a törlesztőrészlet, a bankok egy úgynevezett kamatfelárat is alkalmaznak, aminek mértéke pénzintézetenként eltérő. A kormányprogramok keretében nyújtott hitelek esetében ezek maximális értékét is meghatározná a pénzügyminisztérium által most bejelentett jogszabályjavaslat. Az Első otthon esetében így az IRCC + legtöbb évi 2 százalék, a gépjárműpark felújítását célzó programnál az IRCC + legtöbb évi 3 százalék, a Fektess magadba! programnál pedig az IRCC + legtöbb évi 2 százalék lehetne a kamatláb, ha életbe lépnek a tervezett módosítások.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter ugyanakkor a hétvégén arról is beszélt, hogy a hét folyamán tárgyalóasztalhoz ülnek a Román Bankszövetség (ARB) képviselőivel, azt szeretné ugyanis, ha a hitelintézetek csökkentenék vagy egyenesen eltörölnék a már futó hitelek újrafinanszírozásával járó költségeket.

Amikor pedig az újságírók a román jegybank illetékesei és pénzügyi elemzők azon kijelentése kapcsán faggatták, miszerint a kamatok összefüggésben állnak az inflációval, miután Romániában az elmúlt időszakban felgyorsult a pénzromlás üteme, Teodorovici leszögezte: a bankoknak lenne miből fedezniük az extra kiadásokat. „A bankoknak, az én felfogásom szerint, amennyiben partnerek akarnak lenni Románia gazdaságának alakításában, és van erre törvényes serkentőjük is, méltányos költségekkel kellene azt finanszírozniuk, legyen szó az üzleti szféráról vagy a magánszemélyekről. Ez a célja a mi rendeletünknek is” – fejtette ki a pénzügyminiszter.

Több bank is módosított már a kamaton

Több bank is módosított a napokban a lejalapú, változó kamatozású hitelek kamatlábán, miután a fogyasztói hitelek irányadó mutatója (IRCC) váltotta csütörtökön az irányadó bankközi kamatlábat (ROBOR) a lakossági bankhitelek havi törlesztőrészletének a kiszámításakor. A Profit.ro gazdasági és pénzügyi portál összesítése szerint vannak bankok, ahol az új mutatónak köszönhetően csökkent a kamat, így a törlesztőrészlet akár 10 százalékkal is csökkenhet, máshol viszont a pénzintézet úgy döntött, hogy megemeli a kamatlábban szintén fontos elemként jelen levő kamatfelárat. A portál szerint a legnagyobb csökkentést a CEC Bank, az ING Bank és a Raiffeisen Bank alkalmazta, miközben a BCR és a Transilvania Bank kamatfelárat emelt.