A Fehér megyei magyarság közös ünnepe Nagyenyeden, Tompaházán és Magyarlapádon

Krónika 2019. május 04., 11:29

A Bojtorján együttes és Keresztes Ildikó is fellép a június 13–16. között rendezendő 3. Fehér Megyei Magyar Napokon, amelynek programpontjait Nagyenyeden, Tompaházán és Magyarlapádon tartják.

Keresztes Ildikó Nagyenyeden lép fel Fotó: Barabás Ákos

Gasztronómia, kézműves vásár, gyermekfoglalkozások, kiállítások, hagyományos íjászat, könnyűzenei koncertek színesítik a június 13–16. között rendezendő 3. Fehér Megyei Magyar Napok programját.

Az első két napon szervezett események idén is Nagyenyeden kapnak helyet, a Bethlen Gábor Kollégiumban. Június 15-én, szombaton Tompaházára, majd 16-án, vasárnap Magyarlapádra költözik ki a rendezvénysorozat.

Csütörtökön a Bethlen Gábor Kollégium hagyományos tornabemutatója után a gyergyószéki 4S Street zenekar, majd a magyar countryzene utazó nagykövete, a legendás Bojtorján együttes lép színpadra. Az erdélyi származású Keresztes Ildikó hazatér a Fehér Megyei Magyar Napok idején és péntek este zenekarával lép fel a nagyenyedi színpadon. A helyi zenészek idén is teret kapnak: a nagyenyedi Smici Blues Band pénteken lép színpadra, de néptáncoktatás és táncház is várja a résztvevőket a magyarlapádi Piros Pántlikás és a nagyenyedi Ficfa zenekar vezetésével.

Idén második alkalommal vár minden érdeklődőt az aranyosszéki és Alsó-Fehér vármegyei Huszár és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület hagyományos íjászati programjaira: a honfoglaló magyarság korhű ruházatának és harci szokásainak bemutatására, az íj használatának kipróbálására és gyakorlására. Érdekes gyerekprogramok várják a kicsiket a kollégium udvarán, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszóbusza is ellátogat a fesztiválra. Bemutatják Fodor Attila Egy Isten, két napfelkelte, három emberöltő – Torockó viselete című könyvét, amit torockói fotó- és festménykiállítás követ.

Szombaton új helyszínre, Tompaházára költözik ki a rendezvény, ahol a halászat és a főzés kapja a főszerepet.

A halastavaknál előbb a halászok vetélkednek, majd az amatőr vagy profi szakácsok a halászléfőző-bajnokságon. A versenyen biztosítva lesz a hal, a többi alapanyagot pedig a főzni vágyóknak kell beszerezniük. A jelentkezéseket június 10-ig várják a szervezők feher@rmdsz.ro e-mail címre. A vasárnapi zárórendezvény Magyarlapádon lesz, ahol a helyi HóHányók együttes, majd a szászrégeni Titán zenekar lép fel.

A Fehér Megyei Magyar Napok alapító tagja az április végén létrejött Erdélyi Magyar Fesztiválszövetségnek, amelynek célja a régió kiemelkedő kulturális értékeket képviselő fesztiváljainak tömörítése, szakmai együttműködésük kiépítése és erősítése, valamint a közös érdekérvényesítés megteremtése.

{K1}