Kultúrdömping Nagyváradon – Debrecen is részt vesz a Festum Varadinum programsorozaton

Krónika 2019. május 03., 11:09

A nagyváradi, május 5. és 18. közt tartandó Festum Varadinum színes forgatagából idén is kiveszi részét Debrecen. Egyre intenzívebb az együttműködés a két város kulturális intézményei között.

Fotó: Facebook/Festum Varadinum

Immár 28. alkalommal rendezik meg a Festum Varadinumot, a nagyváradi, illetve az erdélyi magyar közösség legnagyobb múltra visszatekintő kulturális eseménysorozatát május 5. és 18. között. Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere az eseményt beharangozó csütörtöki tájékoztatón hangsúlyozta, egyre intenzívebb az együttműködés a két város kulturális intézményei között – olvasható a denagy.hu-n.

Közel öt évtizednyi szünet után – a település püspöki székhellyé emelésének 900., valamint az ezt megcselekvő László király szentté avatásának 800. évfordulóján –, 1992-ben újították fel a rendezvénysorozatot. A program két hete alatt idén az RMDSZ, a magyar történelmi egyházak, kulturális intézmények, civil és ifjúsági szervezetek, iskolák rendkívül széles körű együttműködésének köszönhetően

közel százötven esemény közül választhatnak az érdeklődők.

Koncsek Vadnai Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: ez a rendezvénysorozat arra hivatott, hogy összefogja a magyarságot, minden korosztályban erősítse az összetartozás tudatát. Május 5-én Debrecen, a szabadság őrvárosa címmel az 1849-es magyar függetlenségi nyilatkozat kiadásának 170. évfordulója alkalmából alkotott táncjáték kerül színpadra Nagyváradon a Csokonai Színház, a Debreceni Népi Együttes és a Hajdú Táncegyüttes együttműködésében.

Május 7-től három héten át lesz látogatható Kiemelés címmel a 27. Debreceni Tavaszi Tárlat díjazottjainak közös kiállítása a Körösvidéki Múzeumban. Aznap este pedig a Csokonai Színház vendégjátékának keretében Molnár Ferenc Játék a kastélyban című színművét láthatják az érdeklődők a Szigligeti Színházban.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke elmondta, hogy

az idei fesztivál jelmondata – Mi vagyunk a grund! – annak jegyében is fogalmazódott, hogy A Pál utcai fiúk című musical nagyszabású nagyváradi, szabadtéri ősbemutatójára készülnek.

Kulturális különlegesség, hogy Festum Varadinum keretében összesen tíz Nagyváradon született magyar nyelvű és egy – a város történetéről szóló – román nyelvű új kötetet mutatnak be. A fesztivál idején kerül nyomdába egy nagyszabású történeti munka, Kormányos László műve, Nagyvárad krónikája, amit a debreceni Alföldi Nyomdában nyomtatnak.