Jászvásári diákok rekedtek Srí Lankán a robbantások miatt, hazamenekítik őket

Krónika 2019. április 21., 21:48

Jászvásári (Iași) gimnazisták tartózkodtak Colombóban a Srí Lanka-i fővárosban elkövetett robbantások idején, a román hatóságok a lehető leghamarabb megpróbálják kimenekíteni őket az ázsiai szigetországból.

Fotó: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara

Az egyik oktatási szakszervezet tájékoztatása szerint a jászvásári Costache Negruzzi Kollégium nyolc diákja tapasztalatcserén vett részt egy Srí Lanka-i oktatási intézményben a több mint kétszáz halálos áldozatot követelő húsvétvasárnapi robbantássorozat idején. A szakszervezet közölte, hogy a tizedik és tizenegyedik osztályos tanulók biztonságban vannak, és hazahozzák őket Romániába, amint lehetővé válik.

A bukaresti hatóságok tudomása szerint a gimnazistákon kívül még két román család tartózkodik Colombóban, ők pihenőszabadságukat töltötték a szigetországban.

Teodor Meleşcanu külügyminiszter a nap folyamán úgy nyilatkozott, hogy Colombo külvárosában, egy katonai bázisnál helyezték biztonságba azt a nyolc romániai gyermeket, akik a merényletek idején Srí Lanka fővárosában tartózkodtak. Meleşcanu a Digi 24 televíziócsatornának elmondta, hogy telefonon felvette a kapcsolatot a Colombóban élő vagy ott nyaraló román állampolgárok egy részével, akik közölték, hogy nem esett bántódásuk a támadások során.

Egy nyolcfős gyerekcsoport is Colombóban van egy kísérővel, a román külügy a helyi hatóságok segítségét kérte, amelyek egy rendkívül szigorú biztonsági körülmények között őrzött katonai bázisra szállították a gyerekeket. Teodor Meleşcanu külügyminiszter arra kérte a Colombóban tartózkodó román állampolgárokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot Románia konzulátusával, és mielőbb térjenek haza.

Egymás után nyolc robbanás is történt húsvétvasárnap Srí Lankán, a fővárosban, ezek közül a legutóbbi egy északi peremkerületben. Korábban három keresztény templomot és négy szállodát ért robbantásos támadás, olyan helyeken, ahol turisták is nagy számban megfordulnak. Meghalt 207 ember, a rendőrségi források újabb közlése szerint jelenleg a sebesültek száma 450. Hatósági források közölték, a halottak közt holland, kínai és portugál állampolgár is van.