Májusra halasztotta az ítélethirdetést Horváth Anna perében a legfelsőbb bíróság

Krónika 2019. április 17., 15:48

Elhalasztotta a bukaresti legfelsőbb bíróság a végleges ítélet kihirdetését Horváth Annának, Kolozsvár volt alpolgármesterének büntetőperében.

Fotó: Biró István

A román Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék sajtóosztálya szerdán arról tájékoztatta a Krónikát, hogy május 15-én várható végleges ítélet az ügyben. A bíróság április elején, a védőbeszédek meghallgatása után pontot tett a per végére, és április 17-ét jelölte meg az ítélethirdetés időpontjának.

Az ügy április 3-án tartott utolsó tárgyalásán a védelem arra hivatkozott, hogy az ügyészség olyan titkosszolgálati lehallgatásra alapozta a vádat, amelyet a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) manipulált, és amelyet hibásan fordítottak le románra.

Horváth Anna ügyvédje elmondta: az alapfokon eljáró bíró sem állította, hogy egyértelmű bűncselekmény esete áll fenn, hanem csak azt, hogy erre lehet következtetni. „Ebben az ügyben azonban véleményekből, következtetésekből, feltételezésekből született egy elmarasztaló ítélet, amelyet reményeink szerint a fellebbvitel után megváltoztatnak” – nyilatkozott Sergiu Bogdan ügyvéd az Erdélyi Magyar Televíziónak a tárgyalás után.

Az RMDSZ ügyvezető alelnökét betöltő Horváth Annát 2018 márciusában alapfokon két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta befolyással üzérkedésért és pénzmosásért a Kolozs megyei táblabíróság. Horváth Annát ugyanakkor két évre eltiltották bármilyen választott és kinevezett köztisztség betöltésétől. A politikustól egyúttal elkoboztak 20 ezer lejt is. Az ügy másik vádlottja, Fodor Zsolt kolozsvári üzletember két év és hat hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott, és három évre próbára bocsátották. A befolyásvásárlásban és pénzmosásban vétkesnek talált vállalkozót emellett nyolcvan nap közmunkára is ítélték, amelyet vagy a kolozsvári közterület-fenntartó vállalatnál, vagy egy egészségügyi-karitatív intézménynél kell letöltenie.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2016 decemberében beterjesztett vádirata értelmében Horváth Anna hatvan fesztiválbérletet fogadott el a júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára Fodor Zsolt ingatlanfejlesztőtől, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. A nyomozó hatóság a kolozsvári vállalkozó ellen is vádat emelt az ügyben: őt befolyás vásárlásával és pénzmosással vádolták.

Horváth Anna mindvégig ártatlanságát hangoztatta, az alapfokú ítélet után pedig kijelentette: „a szekusállam potentátjai” döntötték el, hogy Kolozsvár magyar alpolgármestere nemzetbiztonsági kockázatot jelent, és akaratukat a bíróságon is végigvitték. Ezzel arra utalt, hogy a DNA 2016 októberében azt követően indított nyomozást ellene, hogy előtte nemzetbiztonsági okokból több hónapon át megfigyelte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), és egy kávéházi beszélgetésének a hangfelvétele alapján jártak el ellene. A román alkotmánybíróság korábban kimondta, hogy a bíróságok nem vehetik figyelembe azokat a bizonyítékokat, amelyek titkosszolgálati megfigyeléseken, lehallgatásokon alapulnak, Horváth Anna esetében azonban ezt nem vették figyelembe.