Megvonta a politikai bizalmat Tudorel Toader igazságügy-minisztertől a PSD

Krónika 2019. április 17., 15:19

Megvonta a politikai bizalmat Tudorel Toader igazságügy-minisztertől szerdai ülésén a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága – jelenti a bukaresti sajtó.

Viorica Dăncilă kormányfő és Liviu Dragnea PSD-elnök is az igazságügy-miniszter menesztésére voksolt

Az ülésről kiszivárgott értesülések szerint a kormányzó alakulat vezető testülete egyetlen ellenszavazat mellett vonta meg a támogatást a tárcavezetőtől. Tudorel Toadernek mindenekelőtt azt rótták fel, hogy nem dolgozott ki sürgősségi kormányrendeletet a büntető törvénykönyv módosítása érdekében, amelynek révén Liviu Dragnea PSD-elnök felmentést kapna a büntetőpereiben.

Viorica Dăncilă miniszterelnök az ülést követően közölte: arra számít, hogy Toader nem várja meg felmentését, hanem benyújtja lemondását.

Hozzátette: a PSD végrehajtó bizottságának javaslata alapján Eugen Nicoliceát, a képviselőház szabályzatfelügyelő bizottságának elnökét jelöli az igazságügyi miniszteri posztra. A miniszterek kinevezése az államfő hatásköre.

A pártgyűlés előtt PSD ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő Dăncilă úgy nyilatkozott: az általa vezetett kabinet politikai kormány, az esetleges kormányátalakításról ezért az alakulat végrehajtó bizottsága ülésén döntenek. Arra a kérdésre, hogy továbbra is támogatja-e Tudorel Toader igazságügy-minisztert, vagy a szociáldemokrata vezetők meggyőzték a leváltás szükségességéről, a kormányfő úgy válaszolt: „a PSD ügyvezető elnöke vagyok, normális, hogy beszélek a pártbeli kollégákkal”.