Winkler Gyula Strasbourgban: közösségünk elleni retorzió a korondi rekordbírság

Krónika 2019. április 16., 12:57

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő szerint a korondi Községháza felirat miatt kiszabott pénzbírság szembemegy a Románia által ratifikált nemzetközi egyezményekkel, növeli a feszültséget és a bizalmatlanságot a többségi társadalommal és az igazságszolgáltatással szemben.

Winkler Gyula (archív felvétel) Fotó: Facebook/Winkler Gyula

Az RMDSZ képviselője hétfő este Strasbourgban az EP plénuma előtt idézte fel, hogy Korond polgármesterét 97 ezer euró értékű büntetéssel sújtották, mert a 93 százalékban magyar lakosságú településen a hivatalos, román felirat mellett magyarul is kiírta a polgármesteri hivatal épületére az intézmény nevét.

{K1}

„Felháborító, vérlázító romániai esetre hívom fel az Európai Parlament figyelmét. Egy székelyföldi község, Korond polgármesterét 97 ezer euró értékű büntetéssel sújtották amiatt, hogy a 93 százalék magyar lakosságú településen a hivatalos, román felirat mellett magyarul is kiírta a polgármesteri hivatal épületére az intézmény nevét: Községháza. Ez annyit tesz, mint: Town Hall, avagy Hôtel de Ville.

A romániai magyar közösségem elégedetlenségének adok hangot, hiszen az ítélet aránytalan, fittyet hány az európai értékrendre, szembemegy mindazzal, amit megenged a törvény, és amit előírnak a Románia által ratifikált nemzetközi egyezmények”

– emelte ki az EP-képviselő, akit az RMDSZ közleménye idézett. Véleménye szerint egy ilyen  „hihetetlen, előzménytelen” döntés növeli a feszültséget és a bizalmatlanságot a többségi társadalommal és az igazságszolgáltatással szemben.

„A többség-kisebbség viszonyának rendezésére, párbeszédre és megoldásokra van szükség Romániában. A magyar közösség elleni retorzió nem szolgálja sem a román, sem a magyar közösség érdekeit, és végképp nem szolgálja az ország általános érdekeit” – hangsúlyozta politikai nyilatkozatában Winkler Gyula az Európai Parlament plénuma előtt. 

{K2}