Felmentette a bíróság az alapfokon hat év börtönre ítélt Sorin Blejnart, az adóhatóság volt vezetőjét

Hírösszefoglaló 2019. április 15., 15:13

A legfelsőbb bíróság felmentette Sorin Blejnart, az adóhatóság (ANAF) volt vezetőjét, akit adócsalásban való bűnrészességgel és szervezett bűnözői csoport megalakításának támogatásával vádoltak és alapfokon hat év szabadságvesztésre ítéltek. 

Tiszta lappal. Sorin Blejnart felmentették a súlyos vádak alól

Sorin Blejnarral együtt a bírók jogerősen felmentették Diana Marina Nemeşt, az üzletember feleségét, akit szervezett bűnözői csoport megalakításával vádoltak.

Radu Nemeş üzletembert 5 év és 6 hónap szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság adócsalásért, illetve ugyanekkora büntetést rótt ki rá szervezett bűnözői csoport megalakítása miatt.

A két büntetés összevonása után a bírák megtoldották az ítéletet, így a volt üzletembernek 7 évig kell börtönben töltenie.

A legfelsőbb bíróság március 27-én fejezte be a Motorina-ügyként elhíresült dossziéban a tárgyalást, amelyben alapfokon több évi börtönbüntetésre ítélték Sorin Blejnart, a Nemeş házaspárt, valamint az ügy több más vádlottját. A végső ítéletet április 9-én kellett volna meghoznia a bírói testületnek, de elhalasztották azt 15-ére.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészei 2016 decemberében állították bíróság elé az Országos Adóhatóság (ANAF) korábbi elnökét, Sorin Blejnart, befolyással való üzérkedés vádjával.