Több tucat egyházi és világi szervezet kéri, hogy lovasszobrot állítsanak Szent Lászlónak Várad főterén

Krónika 2019. április 15., 14:10

Újabb petíciót nyújt be a héten Nagyvárad önkormányzatához az Erdélyi Magyar Néppárt Szent László főtéri lovasszobrának ügyében. Az EMNP tájékoztatása szerint a petíciót eddig mintegy három tucat magyar civil szervezet, plébánia és egyházközség írta alá.

Fotó: Sándor Csilla

A néppárt Bihar megyei szervezete szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében emlékeztet:

Nagyvárad magyarságának több mint másfél évszázados óhaja, hogy a városalapító szent királynak lovasszobra álljon a város főterén.

A „történelem viszontagságai között” azonban a vágyott szoborállításra nem kerülhetett sor, Szent László egész alakos szobra is alig három évtizedig (1923-ig) maradhatott a róla elnevezett téren, és szoborállításról a rendszerváltozás utáni két évtizedben sem lehetett szó.

„Ezzel együtt a város magyarsága soha nem mondott le tervéről, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy a szoborállítást támogatandó, néhány éve több mint 8000 aláírást gyűjtöttek össze nagyváradi civilek és a néppárt helyi szervezete. Sajnálatos módon az akkori kezdeményezést nem követte szoborállítás, egyrészt a mindenkori városvezetés ismert hozzáállása miatt, másrészt azért, mert a nagyváradi magyarság ebben a kérdésben sem tudott egységet felmutatni, és az akkori magyar városi képviselőcsoport egy „Podul Sfântul Ladislau” hídelnevezéssel intézte el a kérdést” – áll az EMNP közleményében.

Ebben „szomorúan” állapítják meg, hogy irigylésre méltó a románság egysége,

hiszen az ortodox egyház, a román görögkatolikus egyház, civil szervezeteik és a nagyváradi önkormányzat egységes fellépésének köszönhetően három román vonatkozású szobrot is felállítanak a Szent László téren.

„Az őshonos magyarság érzékenységével mit sem törődve, városunk múltjának torz köztéri szerepeltetésével a napokban avatják Iuliu Maniu bukaresti miniszterelnök, Radu Demetriu görögkatolikus püspök és Roman Ciorogariu ortodox püspök szobrait. Ugyanakkor várható I. Ferdinánd román király lovasszobrának főtéri kihelyezése is” – közölte a Bihar megyei EMNP amely szerint ilyen körülmények között a legkevesebbként elvárható, hogy a Szent László téren a nagyváradi magyarság legfontosabb jelképe is helyet kapjon.

 „Szülővárosunkban kisebbségbe szorulva nem engedhetjük meg magunknak a luxust, hogy a nagyváradi magyar emberek egyértelmű és hangosan kifejezett szoborállítási óhaját politikai háttéralkuk tárgyává tegyük, mint ahogyan azt sem, hogy alternatív helyszíneket kijelölve, ismét félmegoldásoknak nyissunk utat.

A városalapító lovasszobrának méltó helye a város szívében, a város főterén van. Ez a normalitás része, melyet a többségnek is el kell tudni fogadni. Ehhez azonban egységes magyar kiállásra van szükség”

– szögezik le a közleményben. Mindezeket szem előtt tartva nyújt be a héten újabb petíciót az EMNP Várad önkormányzatához, a lovasszobor főtéri felállítását kérve. A kezdeményezést eddig támogató mintegy három tucat magyar civil szervezeten, plébánián és egyházközségen kívül a Bihar megyei EMNP további egyházi és világi szervezetek csatlakozását várja április 18-ig.