A hazugsággal vádolt Tăriceanu szerint a legfőbb ügyész a kommunista rendszer „pribékjének” tekinthető

Balogh Levente 2019. április 14., 18:01

Miközben Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke a PNL-t győzködi a szerinte a kommunistákat kiszolgáló legfőbb ügyész menesztésének szükségességéről, vitába keveredett a kommunisták egyik áldozatának fiával.

Călin Popescu-Tăriceanu Fotó: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

Nyílt levélben szólította fel vasárnap Călin Popescu-Tăriceanu, a kisebbik kormánypárt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a szenátus elnöke egykori pártját, a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), hogy támogassa az Augustin Lazăr legfőbb ügyész leváltását célzó erőfeszítéseket.

Tăriceanu, aki korábban a PNL elnöke is volt, és a párt színeiben miniszterelnökként is tevékenykedett, úgy fogalmazott: Lazăr – akit azzal vádoltak meg, hogy az illetékes bizottság vezetőjeként több, a nagyenyedi börtönben fogva tartott politikai fogoly előzetes szabadlábra helyezését is elutasította – a kommunista rendszer „pribékje” volt – még ha csak erkölcsileg is.

Támogassák az Augustin Lazăr leváltására irányuló erőfeszítéseinket, aki egyike volt szüleink és nagyszüleink hóhérainak, olyan ember, aki sikeres karriert épített azok könnyeire és szenvedésére, akik szembe mertek szállni a szomorú emlékezetű kommunista rendszerrel”

– fogalmazott. Arra is felszólította a pártot: győzze meg Klaus Johannis államfőt, aki megválasztásáig a PNL elnöke volt, hogy menessze a legfőbb ügyészt.

Tăriceanu egyébként Lazăr miatt vitába keveredett a Szekuritáté börtönében elhunyt egykori ellenzéki, Gheorghe Ursu fiával, Andrei Ursuval, aki valótlan állítással vádolta meg Tăriceanut, amiért az a Digi 24-nek csütörtökön este azt mondta: az egyetemen Andrei Ursu a tanítványa volt, és félve osztotta meg vele a családja tragédiáját.

Ursu szerint azonban sohasem ismerte Tăriceanut, aki meg akarja téveszteni a közvéleményt, a saját érdekében akarja felhasználni egy ellenzéki emlékét, ami nem más, mint „undorító kampánymanőver”.

Úgy vélte, arra használta fel apját, hogy támadja Augustin Lazăr legfőbb ügyészt. Tăriceanu ennek nyomán bocsánatot kért, arra hivatkozva, hogy rosszul emlékezett. Ugyanakkor azt állította: valóban volt egy olyan diákja, aki hasonló helyzetben volt, mint Adrian Ursu, de sem ő, sem kollégája nem emlékszik már a nevére. Egyúttal cáfolta, hogy politikai tőkét próbált kovácsolni az egykori ellenzéki emlegetésével, csak Lazăr kapcsán említette meg, aki szerinte a kommunista rendszer eszköze volt.

Tăriceanu–Maior-vita a román–amerikai viszonyról

Hosszú közleményben reagált pénteken George Maior, Románia washingtoni nagykövete azt követően, hogy Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus és a kisebbik kormánypárt Liberálisok és Demokratás Szövetsége (ALDE) elnöke azzal vádolta meg: az országot irányítani akaró háttérhatalom képviselőjeként akadályozza a Románia és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok javítását. Tăriceanu egyúttal Hans Klemmet, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetét is bírálta, azt állítva: hamis képet fest a romániai történésekről.

Maior azt állítja: a diplomáciai kapcsolatok 140 évvel ezelőtti fölvétele óta a kétoldalú viszony csúcspontján van, a kapcsolatok minden területen elmélyültek. Maior nagyköveti mandátuma, szerinte legjelentősebb sikereit is felsorolta. Eszerint Románia elnöke volt az első a közép- és kelet-európai térségből, aki találkozhatott megválasztása után Donald Trump amerikai elnökkel, és az elmúlt negyven évben ez volt az első alkalom, amikor román államfő közös sajtótájékoztatót tarthatott az amerikai elnökkel a Fehér Ház előtt.