Az én édes ökootthonom – Változatos Föld napi programok Kalotaszentkirályon

Krónika 2019. április 13., 08:30

Változatos tevékenységeken vehettek részt a helyi Silvanus Ökológiai Egyesület (SÖE) és a miskolci Holocén Természetvédelmi Egyesület (HTvE) által a Föld napja alkalmából 18. alkalommal rendezett program résztvevői Kalotaszentkirályon.

Magnóliát, örökzöld faféléket ültettek a település iskolájának udvarán Fotó: Silvanus Ökológiai Egyesület

A Föld napját április 22-én tartják világszerte – ebből az alkalomból különféle eseményeket rendeznek, melyekkel felhívják a figyelmet bolygónk természeti környezetének megóvására –, ám ez idén egybeesik húsvét hétfővel, ezért sok helyen előrehozták a Föld napi programokat. Kalotaszentkirályon pénteken került sor a hagyományos környezeti, környezetvédelmi eseményre.

Péter György Árpád kalotaszentkirályi alpolgármester, a Silvanus Ökológiai Egyesület elnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy a szervezők idén márciusban esszépályázatot hirdettek az 5-8. osztályos diákok számára Az én édes ökootthonom címmel, melyre háromfős csapatok jelentkezhettek a kaloszentkirályi, bánffyhunyadi, körösfői, szilágylompérti, valamint a magyarországi kunadacsi és zsámbóki iskolákból. Ugyanezzel a címmel rajzpályázatot is hirdettek két kategóriában, elemis és általános iskolás diákoknak.

A hajdúböszörményi Zöld Kör és a miskolci Holocén Természetvédelmi Egyesület jóvoltából változatos tevékenységeken vehettek részt a tanulók.

A legkisebbek különböző állatokkal ismerkedhettek kifestős tevékenység keretében, a nagyobbak Fenntartható fejlődés, tudatos életmód és Zöld otthon címmel kiállításokat tekinthettek meg, valamint környezetismereti játékok-totók révén a világ növény- és állatvilágának természetes élőhelyeit fedezhették fel.

Környezetismereti előadások és játékok az Ady Endre Iskolában Fotó: Silvanus Ökológiai Egyesület

A túlnyomó többségében magyarok lakta Kolozs megyei település iskolájának valamennyi diákját megszólító rendezvényen a hagyományos Föld napi fasor helyett idén a tanintézet udvarán kisparkot ültettek be magnóliával, örökzöld fafélékkel. E tevékenységbe a bánffyhunyadi Octavian Goga Elméleti Líceum 11. osztályos tanulói is bekapcsolódtak. A pályázatra beérkezett tizenhét dolgozat közül tizenkettőt díjaztak, a csapatok plakát formájában mutatták be munkájukat; az esszépályázatos nyertesek ez év augusztusában ingyenes ökotáborban vehetnek részt.

Póka András György kalotaszentkirályi polgármester segít az ültetésben Fotó: Silvanus Ökológiai Egyesület

A Kalotaszentkirályt tizenhat éve működő Silvanus Ökológiai Egyesület elsődleges célja a Kalotaszeg néprajzi tájegység, az Erdélyi-szigethegység és más földrajzi tájegységek fenntartható fejlődésének támogatása, a környezetvédelem, a lakosság ökológiai nevelése, valamint a fiatalok kezdeményezéseinek és a civil szervezetek fejlődésének támogatása.