Áder János államfő részt vesz a pápai szentmisén Csíksomlyón

Krónika 2019. április 12., 14:16

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek meghívására Áder János államfő részt vesz a június 1-jei pápai szentmisén Csíksomlyón – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t pénteken.

Áder János és felesége, Herczegh Anita 2018-ban Csíksomlyón Fotó: Veres Nándor

A köztársasági elnök feleségével, Herczegh Anitával közösen látogat Csíksomlyóra. Áder János és felesége egy héttel később, a június 8-i hagyományos csíksomlyói búcsún is jelen lesz.

A Ferenc pápa által pontifikált szentmisére már több mint százezren regisztráltak, az előjegyzést pedig nemrég április 22-éig, húsvét hétfőig meghosszabbították; az eseményre Magyarországról zarándokvonat indul. Jakubinyi György erre a napra is kiterjesztette a csíksomlyói búcsút, a látogatás napját is fogadalmi búcsúnak nyilvánítva.

A Vatikán és a bukaresti elnöki hivatal március 25-én tette közzé Ferenc pápa május 31. és június 2. közötti romániai látogatásának programját, amelyben megerősítik, hogy a szentatya június elsején szentmisét celebrál a csíksomlyói Mária-kegyhelyen.

A csíksomlyói hegynyereg több mint tíz hektárnyi területét biztonsági okokból elkeríti a román kormányőrség (SPP), az ott kialakított szektorokba pedig kizárólag vonalkódos regisztrációs jegy alapján lehet bejutni a beléptetőkapukon keresztül, amit a résztvevőknek előzőleg ki kell nyomtatniuk. Azok, akik nem regisztrálnak, csak távolról, kivetítőn követhetik a pápa által bemutatott misét.