Johannis odamondott a referendumról szóló egyeztetésre volt politikai foglyokat küldő PSD-nek és a távolmaradó ALDE-nak

Krónika 2019. április 12., 14:08

„Az igazságszolgáltatás a Szociáldemokrata Párt (PSD) miatt jutott a jelenlegi helyzetbe” – jelentette ki Klaus Johannis államelnök pénteken, leszögezve, kiírja az igazságügyről szóló népszavazást május 26-ára.

Klaus Johannis fogadja Eugen Nicoliceát és a két volt politikai foglyot az elnöki hivatalban Fotó: Presidency.ro

A vezető román kormánypárt küldöttségével a Cotroceni-palotában folytatott megbeszélést követően az államfő úgy véledekett, szerinte a PSD miatt jutott az igazságszolgáltatás a jelenlegi helyzetbe. Johannis a szociáldemokrata alajulatot tette felelőssé azért, hogy az emberek aggodalommal beszélnek az igazságszolgáltatásról.

„A román állampolgárok attól tartanak, hogy a PSD politikai iga alá vonja az igazságszolgáltatást. (...) Szükség van a népszavazásra, és lesz népszavazás május 26-án” – fejtette ki Johannis pénteken a Cotroceni-palotában, a politikai pártokkal való konzultációkat követően.

Johannis bírálta kisebbik kormányzó alakulatot, a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) is, amiért távol maradt a Cotroceni-palotában lezajlott konzultációsorozattól. Az elnök szerint az ALDE-t nem érdekli az igazságügy helyzete. „Részt kellett volna venniük a mai konzultáción az ALDE képviselőinek is. Ők nem jöttek el. Az ALDE-t nem érdekli az államelnökkel való párbeszéd, és a romániai igazságügy helyzete sem” – idézte Johannist az Agerpres hírügynökség.

A PSD-t Eugen Nicolicea, a bukaresti képviselőház alelnöke, valamint két volt politikai fogoly, Marin Iancu és Ioan Muntean képviselte az államfő által kezdeményezett konzultáción. Az alakulat csak péntek reggel közölte, hogy kik alkotják a delegációt. A PSD közleményében megjegyzi, hogy Marin Iancut öt és fél, Ioan Munteant pedig hét éven át tartották fogva a nagyenyedi börtönben. A két volt politikai fogoly a napokban azzal vádolta meg Augustin Lazăr legfőbb ügyészt, hogy a '80-as években, amikor a nagyenyedi börtön szabadlábra helyezési kérelmeket elbíráló bizottságának tagja volt, megtagadta szabadon bocsátásukat.

A konzultációt követően Eugen Nicolicea rámutatott, a képviselőház alelnökeként biztosította az államfőt, hogy a parlament kedvezően véleményezi majd a referendum kiírására vonatkozó igénylését. Ugyanakkor hangsúlyozta, a parlamentnek semmiféle hatásköre nincs a népszavazás kiírása tekintetében, az államelnöknek kell kihirdetnie azt és megfogalmaznia a kérdéseket.