Nagy a nézői felháborodás Erdélyben, beadványban kérik a Hír Tv műsorrácsba iktatását az RCS&RDS kábelszolgáltatótól

Krónika 2019. április 11., 15:00

Beadványban kéri a Hír Tv újbóli sugárzását az egyik legnagyobb romániai kábelszolgáltatótól az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), amely aláírásgyűjtésre is kész a magyarországi csatorna visszahelyezése érdekében.

Fotó: Media.blogstar.hu

A politikai alakulat kezdeményezésének előzménye, hogy az Echo Tv műsorszolgáltatása április elsejei hatállyal megszűnt, a csatorna meghatározó főbb műsorai pedig a jelzett időpontot követően a közös tulajdonos, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumának határozata értelmében a Hír Tv-n elérhetők.

A változás nyomán az RCS&RDS digitális és kábeltelevíziós társaság romániai programkínálatából is eltűnt az Echo Tv, ám mivel a csomagjukban eddig nem szerepelt a Hír Tv, immár egyik anyaországi hírtelevíziót sem követhetik az erdélyi előfizetők.

Más szolgáltatók – például a UPC és a NextGen – kínálatában szerepel a Hír tv. Moldován Gellért Lajos, az EMNP nagyváradi elnöke csütörtökön bejelentette, beadványban fordult az RCS&RDS vállalathoz annak érdekében, hogy a szolgáltató tegye újra elérhetővé a Hír Tv-t, miután már csak ezen a csatornán elérhetők a beolvadt Echo Tv műsorai.

Moldován elmondta, számtalan megkeresést kaptak a nagyváradi magyar polgárok részéről annak érdekében, tegyenek meg minden tőlük telhetőt azért, hogy az RCS&RDS előfizetői ismét láthassák a Hír Tv műsorait. A néppárt nagyváradi elnöke közölte: levélben kérte a Hír Tv vezetőségét, hogy legyenek partnerek a helyzet rendezésében, ugyanakkor beadvánnyal fordult az RCS&RDS vezetőihez is, arra kérve őket, vegyék fel a kapcsolatot a Hír Tv illetékeseivel, s tegyék újra elérhetővé a csatorna műsorait. Moldován Gellért Lajos hozzátette: amennyiben harminc napon belül nem kapnak választ beadványukra, aláírásgyűjtésbe kezdenek, így jelezve a lakosság határozott igényét a Hír Tv műsoraira.

Török Sándor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei elmondta, nagyváradi irodájukban személyesen és telefonon is sokan keresték meg a néppárt és az EMNT szervezetét az ügyben. „Más szolgáltatók csomagjaiban szerepel a Hír Tv, s mi is szeretnénk követni azokat a műsorokat, melyekből tájékozódni tudtunk az anyaországi történésekről, valamint a világpolitika fejleményeiről. Bízunk benne, hogy rövid időn belül megoldást találhatunk a kialakult helyzetre" – mondta az EMNT Bihar megyei elnöke.

Török Sándor (balra) és Moldován Gellért Lajos visszaköveteli a Hír Tv-t az RCS&RDS kínálatába Fotó: EMNP

Különben a leggazdagabb romániai magyarnak számító Teszári Zoltán nagyváradi üzletember ellenőrzése alatt álló, a magyarországi piacon is jelen lévő RCS&RDS hazai kínálatában évekkel ezelőtt még szerepelt a Hír Tv, ám 2012-ben éppen az Echo Tv-re cserélték le. Lapunknak a döntés okait firtató érdeklődésére akkoriban a társaság közölte: az ügyfeleikkel kötött szerződés is rögzíti, hogy a cég fenntartja magának a programkínálat változtatásának a jogát.