Marad az irodájában: nem készül lemondani a PSD elnöke által bírált igazságügy-miniszter

Krónika 2019. április 11., 13:24

„Nem zárhatom be miniszteri irodám ajtaját, csak mert az a hír járja, hogy le fognak váltani a tisztségemből” – nyilatkozta csütörtökön Tudorel Toader.

Tudorel Toadert nem aggasztja esetleges menesztése Fotó: Facebook/Tudorel Toader

Az igazságügy-minisztertől azt kérdezték az újságírók, miként maradhat a Viorica Dăncilă vezette kormány tagja, ha már nem élvezi a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatását. „Erről kérdezzék őket, ne engem. Én mindaddig ellátom a tisztséggel járó teendőimet, amíg a Hivatalos Közlönyben megjelenik az új miniszter neve” – válaszolt a tárcavezető, aki egy csoport egyetemistát vezetett végig csütörtökön a parlament épületében.

A miniszter hozzátette, kötelességének érzi biztosítani az általa vezetett minisztérium tevékenységének folytonosságát.

„Nem zárhatom be az irodám ajtaját, csak mert az a hír járja, hogy leváltanak” – idézte az Agerpres hírügynökség a minisztert. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök szerdán úgy nyilatkozott, a PSD-s szenátorok úgy szavaznak majd az igazságügyi miniszter elleni egyszerű indítvány vitáján, „ahogy a lelkiismeretük diktálja”. A pártelnök ugyanakkor rámutatott, alakulata már nem támogatja Toadert az igazságügyi miniszteri tisztségben.

A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Dragnea úgy véli, Toader „mindenkit átvert”, hiszen noha már januárban azt ígérte, hogy sürgősségi rendelettel módosítja a büntetőjogi törvényeket, erre a mai napig nem került sor.