Eredménytelenül zárultak az egyeztetések, az EP-választások utánra halasztják az európai főügyész kijelölését

Hírösszefoglaló 2019. április 10., 17:06

Eredménytelenül zárultak a jövendőbeli európai főügyész kijelölését célzó tárgyalások az Európai Parlament (EP) és az Európai Tanács küldöttségei között, így csak a május 23-a és 26-a között tartandó EP-választások után döntenek az európai főügyész személyéről.

Az EP illetékesei továbbra is Laura Codruţa Kövesi jelöltségét támogatják az európai főügyészi tisztségre Fotó: Euractiv.com/EPA/EFE/Stephanie Lecocq

Az Európai Parlament egyik sajtószóvivője szerdán azt mondta, az EP-küldöttség úgy döntött, hogy három sikertelen egyeztetés után a negyedik tárgyalási fordulót nem tartják meg, így a választások után felálló új Európai Parlamentnek kell majd eldöntenie, miként jár el a továbbiakban. „Az EP új tagjai vagy elölről kezdik a teljes eljárást, vagy folytatják a tárgyalásokat a jelenlegi megbízás alapján” – fogalmazott a szóvivő.

Az EP és az Európai Tanács megbízott képviselői három alkalommal – március 20-án, március 27-én és április 4-én – ültek tárgyalóasztalhoz, hogy közös megegyezéssel döntsenek az európai főügyész személyéről.

Az április 4-i egyeztetésen az EP illetékesei ismét támogatásukról biztosították Laura Codruţa Kövesi jelöltségét az európai főügyészi tisztségre, ugyanakkor felszólították az Európai Tanácsot, hogy vizsgálja felül álláspontját. A Tanács később közölte, hogy továbbra is a francia Jean-Francois Bohnert kinevezését támogatja, és javasolta, hogy az eredetileg május 10-ére kitűzött negyedik egyeztetést a Brexitnek szentelt rendkívüli ülés miatt napolják el 12-ére.