Sokan eldöntötték már, hol nyaralnak – látványosan nő azok száma, akik előre terveznek

Bálint Eszter 2019. április 10., 14:03

Egyre tudatosabban nyaral a romániai lakosság – mondhatnánk, miután évről évre többen foglalnak az early booking periódusban, kihasználva a korai időszak nyújtotta kedvezményeket. Törökország és Görögország népszerűsége töretlen, de az üdülési csekkeknek köszönhetően számos belföldi célpont iránt megnőtt az &e

Fotó: 123RF

Akár 50 százalékos kedvezményt is kaphattak azok, akik a március 31-éig tartó early booking, azaz korai foglalási időszakban döntöttek arról, hogy hol nyaralnak idén nyáron, és a hőn áhított utat le is foglalták – azt pedig, hogy egyre tudatosabb e tekintetben a romániai lakosság, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az utazási irodák statisztikái szerint

a korai foglalók száma bő 25 százalékkal nőtt a tavalyhoz képest. A legkelendőbb továbbra is a Fekete-tenger romániai partszakasza, de Törökország, Spanyolország és Görögország népszerűsége is évek óta töretlen.

Az utazási irodák beszámolója szerint ugyanakkor a „korán ébredő” turisták külföldi nyaralás esetén idén is többnyire a négy-öt csillagos, új építésű, all inclusive szolgáltatásokat vagy SPA-akciókat kínáló szállodákat választották, és ha nem is számottevő összeggel, de valamivel mélyebben a zsebükbe nyúltak a családi nyaralás foglalásakor, mint az előző években.

Egy görögországi nyaralás átlagára például fejenként 624 euró, a törökországi üdülésé 690 euró, az Egyiptomba vágyóknak átlagosan 699 lejt kellett fejenként lepengetniük, a spanyol tengerpart pedig még ennél is drágább, fejenként 749 euró.

Régi és feltörekvő célpontok

Mint Alin Burcea, a Paralela 45 utazási iroda vezetője az Economica.net gazdasági portál érdeklődésére elmondta, az early booking időszakban, vagyis a 2019. január–március periódusban Antalya volt az abszolút favorit, a foglalások 40 százaléka a török Riviérára irányult. Ehhez elmondása szerint az is nagyban hozzájárult, hogy egyre több romániai városból vannak charter repülőjáratok.

„Ugyanakkor nemcsak Antalya all inclusive-szolgáltatásai iránt nagy a kereslet, hanem a szintén törökországi Bodrum is népszerű, így a fokozott kereslet eredményeként Bukaresten kívül idéntől Kolozsvárról is indítunk charterjáratokat. Becsléseink szerint mintegy 4000 romániai turista fog ott üdülni idén nyáron” – mutatott rá a szakember.

A Paralela 45 idei újdonsága Tunézia és Egyiptom, és Burcea azt mondja, bejött a választásuk, miután a két célpont foglaltsága a nyárra 64 százalékos, az áprilisi, májusi és júniusi charterjáratok foglaltsága pedig máris eléri a 97 százalékot.

Ha belföld, akkor tenger vagy gyógyvíz

A kizárólag belföldi utakat kínáló Bibi Group mérlege szerint eközben továbbra is a Fekete-tenger romániai partszakasza az első választás a legszélesebb tömegeknek, ha úgy döntenek, nem akarnak külföldön nyaralni. És egyre népesebb tavaly óta ez a közönség, miután a közalkalmazottak is kapnak üdülési csekkeket, amelyeket kizárólag belföldi üdülésre lehet felhasználni.

Mamaia, Észak-Eforie és Vénusz volt a legkeresettebb célpont a korai foglalási időszakban idén, nagyjából megkétszereződött az érdeklődés irántuk a tavalyhoz képest.

De egyre többen döntenek úgy, hogy a gyógyüdülőket választják, és időben foglalnak. A 2019-es év legnépszerűbb célpontjai: Félixfürdő, Herkulesfürdő és Călimănești Căciulata. Akárcsak a tengerpart esetében, itt is megkétszereződtek az early booking foglalások” – osztotta meg tapasztalatait a sajtóval Adrian Voican, a Bibi Group alapító elnök-vezérigazgatója.

Elmondása szerint amúgy a korai foglalások nagyjából harmadát fizették üdülési csekkekkel olyan közalkalmazottak, akik csak most használják fel a tavaly kapott utalványokat.

Ami a szálláshelyeket illeti, 60 százalékban háromcsillagos szállodákra esett a választás, 24 százalékot tesznek ki a négycsillagos hotelek, 12 százalékot a kétcsillagosak, míg az üdülni vágyók 2,41 százaléka foglalt magának szállást romániai ötcsillagos szállodában.