„Könyvfalásra” buzdítják a magyar diákokat – olvasásra ösztönző csapatjátékot indítottak Kolozsváron erdélyi könyvkiadók

2019. április 03., 20:01

Kortárs irodalmi művek olvasására ösztönzi a diákokat az az olvasójáték, amelyet Kolozsváron ismertettek szerdán a szervezők. Az erdélyi kiadók és a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét közös kezdeményezésére Erdély számos régiójából jelentkeztek diákcsapatok.

A kortárs erdélyi és magyarországi gyerek- és ifjúsági irodalom kerül az olvasójáték központjába Fotó: Tőkés Hunor

Az olvasás szeretetére hívják fel a diákok figyelmét az erdélyi kiadók újdonsült, Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékukkal, amelyet a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéttel közösen szerveznek május 7. és 11. között.

Így csempésszük be az irodalmat – szerzőikkel együtt – az iskolákba és a szívekbe”

– hangzott el a „haditerv” a többfordulós eseménysorozat kolozsvári sajtótájékoztatóján.

Az akció részleteiről, kihívásairól, kiválasztott íróiról és könyveiről a szervező Koinónia Kiadó,  Ábel Kiadó, Cimbora és Kíváncsi diákok lapjának képviselői számoltak be szerdán a Koffer könyves kávézóban. A Koinónia Kiadó igazgatója, Szilágyi Szabolcs Dániel elmondta, egyrészt a felfigyeltek a nagy érdeklődésnek örvendő, hasonló koncepcióval rendelkező Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár olvasóknak szánt játékára, másrészt az utóbbi évben szoros kapcsolat alakult ki a kiadók és tanárok, pedagógusok között, ezért kezdték el szervezni az Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékot.

„Az volt a célunk, hogy elsősorban a kolozsvári és környékbeli diákokat célozzuk meg, de mi is meglepődtünk, hogy miután elkezdődött a benevezés, szép számban jelentkeztek a Szilágyságtól megkezdve egészen a Székelyföldig, Fehér megyéig, sőt jelen pillanatban a kolozsváriak kisebbségben vannak” – mondta Szilágyi Szabolcs Dániel. Hozzátette, reméli, hogy több kolozsvári fog csatlakozni az eseményhez, hisz távlati céljuk, hogy rendszeressé tegyék az olvasójátékot a könyvhét keretében.

Berke Krisztina Ágnes, a program koordinátora és kolozsvári kezdeményezője leszögezte,

az olvasójáték nem verseny, hanem csapatjáték,

amelyet a kolozsvári tanítók, magyartanárok, a Láthatatlan Kollégium – Kortárs ifjúsági irodalom műhely szervez 3–12. osztályosok korosztálya számára a kijelölt művek alapján. A marosvásárhelyi koncepciótól különböző olvasójátékot a pedagógusokkal és a marosvásárhelyi szervezőkkel közösen alakították ki.

„Amikor a tanítóknak elmeséltük az ötletet, azt mondták: felhívni a figyelmet az olvasásra jó; kortárs irodalmat bevonni a diákok életébe szuper; a szerzőkkel való találkozás pedig kitűnő; de mivel már nagyon sok a verseny, ahová szinte ugyanazok a diákok járnak, legyen ez más” – mondta Berke Krisztina. A koordinátor hozzátette, így teljesen más ötleteken lehetett gondolkodni, mint a vásárhelyi eseményen, és sok diák már csak azért is csatlakozik a programhoz, mivel végre nem a versenyjellegen van a hangsúly, hanem a könyvolvasás szeretetén.

Az olvasójáték szerkezetét Szikszai Bóné Ildikó, az Ábel kiadó vezetője ismertette, akitől megtudhattuk, a kortárs erdélyi és magyarországi könyvekhez a szervezők kreatív és interaktív feladatokat rendelnek.

A kétfordulós játék a csapatmunkán alapul, így az olvasás és a játék élménye mellett a találkozás és személyes kiértékelés is jutalomként épül be a játékba,

ugyanakkor a szülőket is bevonják, hiszen sokan közülük csak így juthatnak el a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét programjaira.

Három ember szükséges egy csapathoz, akik a felsorolt könyvek közül tetszés szerint kiválasztják az egyiket, amelyet figyelmesen elolvasnak otthon.

A regisztráció után érkezik a feladat: a köteteket május 7-ig kell elolvasni, a rendezvény kezdetéig.

A választható szerzők és könyvek: a 3–4. osztály számára: Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka, Szabó Róbert Csaba: Vajon Nagyi és az aranyásók. Az 5–6. osztályosok Nényei Pál: Az irodalom visszavág 1. Léda tojásaitól az aranyszamárig, valamint Tóth Krisztina: A lány, aki nem beszélt című művek közül választhatnak. A 7–8. osztályosok számára Zágoni Balázs: Fekete fény, A Gömb és Nényei Pál: Az irodalom visszavág. A Paradicsomkerttől a Pokol kapujáig című köteteket jelölték ki. A 9–12-esek számára pedig Tóth Krisztina: Párducpompa és Szabó Róbert Csaba: Alakváltók a választható olvasmányok. A regisztráció már elkezdődött, és egészen április 18-ig tart, ezt követően kezdetét veszi a „Ne add fel! Fald fel!” mottójú Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték első szakasza, amelynek részleteiről bővebb információk az olvasójáték Facebook-oldalán találhatók.

Tőkés Hunor