Futballhagyományok magyarul – pozitív változást hozott a váradi NAC-nál az anyaországi akadémiai rendszer munkaprogramja

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2019. április 02., 12:31

Nagyváradra is eljutott a magyarországi Puskás Akadémia edzésprogramja. A Székelyföldi Labdarúgó Akadémia alegységeként működő NAC-nál pozitív változást hozott az új rendszer, ami már a toborzáskor is meggyőző érv lehet a gyermeküknek futballklubot választó szülők számára.

Budapesten szurkolt a NAC a magyar futballválogatottnak Fotó: Facebook/NAC Labdarúgó Egyesület

A Magyar Labdarúgó-szövetségnek köszönhetően a NAC Labdarúgó Egyesület ifjú növendékei a budapesti Groupama Arénában nézhették meg a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjében a Magyarország–Horvátország mérkőzést, a helyszínen ünnepelhették a házigazdák bravúros győzelmét. 

Szuper volt! Örültek neki. Többségüknek ez volt az első ilyen komolyabb focis élménye”

– mondta lapunknak a nagyváradi csapat edzője, Opre Csaba.

A Magyarországon és Romániában is országos bajnok egykori Nagyváradi Atlétikai Club hagyományait követő együttes tavaly csatlakozott a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiához, így azóta annak alegységeként működik. A Bihar megye székhelyéhez közel fekvő Hegyközpályiban tartják az edzéseiket, magyar nyelven. Az idén egyéves klub pedig fejlődést mutat, hiszen

a kezdetben 15 gyermekkel elindított utánpótlás-nevelés mostanra már 52 fiatalt érint, és részt vesznek a romániai korosztályos bajnokságban is. 

Technikás edzések

A kicsik felkészítését a magyarországi Puskás Akadémia által koordinált, egységes szakmai irányelvek mentén tartják, ez pedig Opre Csaba elmondása alapján teljes mértékben megváltoztatta korábbi munkaprogramjukat. „A Puskás Akadémia által megszabott edzéstervet kell gyakorlatba ültetniük az alközpontoknak, a székely akadémiának és persze nekünk is. Ez korosztályokra és periódusokra van lebontva, mi pedig ennek alapján kell tartanunk az edzéseket. Természetesen ezt nem úgy kell elképzelni, hogy A-tól Z-ig a szádba rágják. Adott a mozgástér az edzések levezetéséhez, de a téma meg van szabva” – ecsetelte.

A szakember szerint korábbi munkájához képest jelentős az eltérés. Romániában szerezte meg az edzői licencet, így a hazai képzésen tanultak alapján végezte később a munkáját is. „Meglátásom szerint teljesen más az akadémiai edzésterv és edzésrendszer, mindez pozitív irányban.

A gyerekek játékán látszik, hogy másképp zajlik a felkészülés. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a technikára, és játékosabbak az edzések”

– magyarázta.

A megyei bajnokságban kamatoztatja az akadémiai edzésprogramot a NAC Fotó: Facebook/NAC Labdarúgó Egyesület

Az elvégzett munka eredményeiről havi rendszerességgel kell beszámolót küldeniük, továbbá van egy platform, ahol az edzők kommunikálni tudnak egymással. A téli szünetben közös edzőmeccseket is játszottak a székely akadémia korosztályos csapatával, ám mivel jelenleg a megyei bajnokság zajlik, nehéz elszabadulniuk. „Májustól gyakrabban járunk majd oda. A Székelyföldi Labdarúgó Akadémia áprilisban rendez egy tornát, arra sajnos nem tudunk elmenni, mert azon a hétvégén bajnoki meccsünk lesz” – mondta.

Továbbá jó kapcsolatot ápolnak a térségbeli magyarajkú utánpótláscsapatokkal, így például Érmihályfalvára járnak sokat, és a szalontaiakkal is szoktak közösen edzeni. A határon túlról a közeli települések együtteseivel együttműködnek, így például a derecskeiekkel és a mikepércsiekkel is játszottak, a püspökladányiak pedig jövő szerdán érkeznek hozzájuk edzőmeccsre.

Akadémiai előnyök

Ősszel három ifjúsági csapattal szeretnének benevezni a megyei bajnokságba, ehhez pedig nagyjából már megvan a létszámuk. „És még biztosan tovább bővülünk, ha nagyobb hangsúlyt fektetünk a toborzásra” – vélekedett az edző. Ennek érdekében évente kétszer, tavasszal és iskolakezdéskor toborzásokat szerveznek.

Opre Csaba hangsúlyozta, a többi, futballutánpótlással foglalkozó klubhoz képest őket csábítóvá teheti, hogy magyar nyelven tartják az edzéseket.

„Akinek ez szempont, annak elég is ahhoz, hogy hozzánk hozza a gyerekét” – mondta. Másfelől sportközpontjuk is kiemelkedő, Pályiban két füves és egy műfüves pálya is rendelkezésükre áll, ezeket bármikor használhatják. „Ez nagyon nagy előny a városi sportklubhoz viszonyítva, ahol állandó program van, elmaradhatnak az edzések. A kicsi korosztályhoz mérten nem akkora pályán edzenek, amekkorán kellene. A megyei csapatoknál pedig nincs meg a megfelelő körülmény. Margittán például van füves pálya, de nagyon rossz minőségű. Azon a játékfelületen technikailag nem úgy fejlődik a gyerek, ahogyan kellene” – magyarázta.

Szerinte kiemelkedően fontos az is, hogy az akadémiai rendszer révén olyan edzésmunkát végeznek, amely előtérbe helyezi a gyerekek adottságait, és kihozza belőlük a maximumot. „Ezzel nem azt akarom mondani, hogy más edző rossz munkát végez, de azt gondolom, hogy ez a szakmai program nagyon jól ki van dolgozva.

Másokhoz képest előny ez, mert Romániában nincs egy központosított rendszer, amit megkövetelnek az edzőktől”

– tette hozzá Opre Csaba.

Opre Csaba (balra) irányításával magyar nyelvű edzésmunka zajlik Nagyváradon Fotó: Facebook/NAC Labdarúgó Egyesület

Szatmáron a sor

A csíkszeredai Székelyföldi Labdarúgó Akadémia alegységeként működő NAC csak egyike azoknak az egyesületeknek, amelyek Magyarország határain túl részesülnek a budapesti kormány pénzügyi támogatásában, valamint a Puskás Akadémia és a Magyar Labdarúgó-szövetség szakmai segítségében. Romániából a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK is kap támogatást utánpótlásbázisának fejlesztéséhez, de a topolyai, a dunaszerdahelyi, a munkácsi és az eszéki központ is anyaországi kezdeményezésre alakult meg, és előkészületben van a lendvai, a révkomáromi és a rimaszombati akadémia is.

Ezt a sort bővíti majd a Partiumi Labdarúgó Akadémia, amelynek az előkészítésére szánt mintegy 670 ezer eurós beruházást épp múlt héten hagyta jóvá a magyar kormány.

 {K1}

A korábbi hírek Nagyváradot is potenciális helyszínként említették a projekt kivitelezéséhez, de a helyszínválasztás végül Szatmárnémetire esett, ahol egy nyolc hektáros terület várja, hogy egy év múlva nekilássanak a szükséges infrastruktúra kialakításához. Regionális központként képzelik el, ahol a Máramaros, Szilágy és Bihar megyei gyermekek kapnak majd képzést.

Az akadémia egyelőre csak előkészületi stádiumban van, de a szakemberek feltételezései szerint a székelyföldi akadémiához hasonló rendszerben fog működni. Technikailag ezért a NAC-nak egyszerűbb volna, ha később hozzájuk kerülne át alegységként, de sorsáról várhatóan csak az új alegység kivitelezése után lesz hivatalos döntés.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot április 2-án.