Infarktust kapott Mihai Tudose – műtéti beavatkozásra volt szükség, a hírek szerint stabil az ex-miniszterelnök állapota

Hírösszefoglaló 2019. március 26., 20:43

A kezelőorvosaihoz közel álló források szerint szívinfarktust kapott Mihai Tudose volt miniszterelnök. Tudosét a Prof. dr. C.C. Iliescu Sürgősségi Szívkórházba szállították, ahol megműtötték

Mihai Tudose

Mihai Tudose szívébe két sztentet (érfalat kitámasztó fémhálót) ültettek be, ezáltal stabilizálták a volt miniszterelnök állapotát – közölte Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

Pintea megerősítette, hogy Tudose szívinfarktust szenvedett, és a C.C. Iliescu Szívkórház orvosai műtötték meg. „Jelenleg Mihai Tudose állapota stabil, a kórteremben van, és orvosi felügyelet alatt marad” – mondta az egészségügyi miniszter.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint Victor Ponta, a Pro Románia párt elnöke közölte,

Tudose egészségi állapota miatt szerdán 10 órára módosították az EU-jelöltlista bemutatásának időpontját.

Elmondása szerint több kollégával gyűléseztek, amikor a volt kormányfő rosszul lett, és ki kellett hívni a mentőket.

„Közölni akartam, hogy holnap 10-kor bejelentem, Mihai foglalja el a lista harmadik helyét. De most a legfontosabb az egészsége” – mondta Ponta.

A Pro Románia párt EP-jelöltlistáján az uniós biztos Corina Creţu és Mihai Tudose mellett még tíz név található, közülük öt nő és öt férfi – tette hozzá a pártelnök.

Mihai Tudose volt miniszterelnököt rosszullétekor Nicolae Bănicioiu volt egészségügyi miniszter részesítette elsősegélyben.

Bănicioiu utólag azt mondta, Tudose infarktusának egyik lehetséges oka a fokozott fáradtság, másrészt az, hogy szenvedélyes dohányos. A volt kormányfő mellkasi fájdalmat érzett, amely balra sugárzott ki, majd kiverte a veríték és elvesztette az eszméletét – idézte fel Bănicioiu, aki azt mondta, ilyen esetben azonnal hívni kell az 112-es számot, majd elsősegélyben kell részesíteni a beteget.