Dorin Florea „megvédené” Marosvásárhelyt – az RMDSZ szerint hazudik a városvezetés

Szucher Ervin 2019. március 26., 14:47

Heves vitát szült a Védd meg a városodat! elnevezésű aláírásgyűjtő kampány, amelyet Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester kezdeményezett. Az RMDSZ megyei vezetése diverziónak tartja a kampányt, azzal vádolva a városházát, hogy mozgósítási céllal gyűjti a vásárhelyi választópolgárok adatait.

Képernyőkép-kivágás a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal honlapján közzétett plakátból Fotó: www.tirgumures.ro

Molinókon, postaládákba dobott levelekben, helyi újságokban kér segítséget Marosvásárhely lakóitól Dorin Florea, hogy védjék meg a város terveit. A polgármester úgy véli, a település fontos projektjeit hosszú évek óta szabotálják, akadályozzák azok, akik csak saját érdekeiket látják.

Elegünk lett abból, hogy ránk mutogassanak olyan sikertelenségek miatt, amelyekért nem mi vagyunk a felelősek. A fontos projektek megvalósulását azok akadályozták, blokkolták, akiket a közösség választott meg, hogy képviseljék őket.

Tanácsosok, politikusok az évek folyamán mindent elgáncsoltak, ami a város fejlődését, jobbra fordulását jelentette” – áll a városházi közleményben.

Tervek védelme

A hirdetésből azt is megtudjuk, mitől, illetve kitől kell „megvédeni” Marosvásárhelyt: a visszafejlődéstől, a konfliktusoktól, az elszigetelődéstől és a kötekedőktől. A polgármesteri hivatal a Somostetőt, a ratosnyai vízvezetéket, a közúti forgalom észszerűsítését, a kórházi fedett parkolót és a Szászrégen–Marosvásárhely–Székelykocsárd közötti gyorsvasút kiépítését, a belvárosi mélygarázst, pontosabban ezeknek a tervét szeretné megvédeni. Célja érdekében arra ösztönzi a politikai pártokat, civil szervezeteket, a lakosságot, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Csak együtt adhatunk új értelmet a városnak. Aláírásoddal megbüntetheted azokat, akik annyi éven keresztül akadályozták a város és a megye projektjeit!”

– szól a felhívás. Az aláírásokat több mint tíz helyszínen gyűjtik.

Fotó: www.tirgumures.ro

RMDSZ: diverziót keltő politikai kampányeszköz

Dorin Florea akciója felháborodást váltott ki a helyi tanácsban vele együttműködő RMDSZ, illetve az ellenzékként megnyilvánuló Szabad Emberek Pártja (POL) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) bizonyos köreiben. A magyar szövetség álláspontja szerint a polgármester egyetértésével kihelyezett plakátok, valamint az ezek által hirdetett aláírásgyűjtés nem több a marosvásárhelyi emberek megvezetésénél, nem szolgálja a marosvásárhelyiek érdekeit, semmilyen jogi következménnyel nem jár. Emellett fennáll a veszélye, hogy az így megszerzett adatokat a jövő évi helyhatósági választások során kampánycélokra kívánják felhasználni – állítja az RMDSZ megyei szervezete.

Péter Ferenc elnök szerint az aláírásgyűjtés egy diverziót keltő politikai kampányeszköz. A szövetség vezetője úgy véli, a városszerte kifüggesztett plakátokon hazugságok és ferdítések szerepelnek.

„Két évtizednyi közigazgatási tapasztalat van a polgármester háta mögött, így például biztosan tudja azt, hogy a Koronka, Jedd és Nagyernye közötti városi terelőút vagy a gyorsvasút megépítése csak és kizárólag az országos hatóságok hatásköre. Merő rosszindulatnak tulajdonítom, hogy a város vezetése ebben az ügyben is hazudik. A polgármesteri hivatal egy húsz éve bevált recept alapján próbál kibújni a felelősség alól – reagált Dorin Florea lépésére Péter Ferenc. – Ma már vannak olyan vásárhelyi lakosok, akik amikor megszülettek, akkor is a panaszkodást hallgatták, s ma, amikor már szavazójoguk van, még mindig a panaszkodást hallják Marosvásárhely ellenségeiről. A városnak azonban a nemtörődömségen és hozzá nem értésen kívül nincs más ellensége.”

A megyei önkormányzat elnöke szerint az áldozati szerepben való tetszelgés hosszú időn keresztül meghozta a gyümölcsét, mert ezzel Dorin Florea meg tudta nyerni a választásokat, de „a jövő évi megmérettetésen ez már kevés lesz”.

Az RMDSZ közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy a 2000 óra regnáló polgármester húsz esztendő alatt egyetlen nagyberuházást sem valósított meg, képtelen volt megoldást találni a közszállítás, a parkolás, a munkahelyek, illetve a zöldövezetek problémájára, és akadályozta a marosvásárhelyi metropoliszövezet működését.

Az RMDSZ a manipulatívnak tartott kampány egy másik vetületére is felhívta a figyelmet. „Mihelyt erre az akcióra nem volt semmiféle önkormányzati döntés, felmerül annak gyanúja, hogy törvényesen gyűjtik-e az aláírásokat” – vélekedett lapunknak Kovács Levente, a megyei szervezet ügyvezető elnöke. Az RMDSZ vezetői szerint ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy a most megszerzett adatokat a jövő évi helyhatósági választások során a polgármester kampánycélokra kívánja felhasználni.