Nem találtak bizonyítékot arra, hogy Donald Trumpék összejátszottak Oroszországgal

MTI 2019. március 24., 22:52

A Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánytörzse vagy munkatársai „egyeztettek vagy összejátszottak” oroszokkal – közölte William Barr igazságügyi miniszter vasárnap.

Donald Trump elnök szerint a „felmentése totális”

A tárcavezető tájékoztató levelében tudatta a törvényhozókkal azt is: a különbizottság „nem talált elégséges bizonyítékot” arra, hogy Donald Trump amerikai elnök akadályozta volna az igazságszolgáltatást. A bizottság a 2016-os elnökválasztási folyamatra utalva egyúttal arra a következtetésre jutott, hogy „a bizonyítékok alapján Donald Trump nem vett részt a választásba történő orosz beavatkozással kapcsolatos bűncselekményekben”.

Robert Mueller péntek délután adta át jelentését William Barr igazságügyi miniszternek, aki washintoni idő szerint vasárnap délután küldött a jelentés tartalmáról tájékoztató levelet a törvényhozóknak.

Jerry Nadler, a testület demokrata párti elnöke a tárcavezető levelének közzétételét követően bejelentette, meghallgatásra idézi be William Barr igazságügyi minisztert a Mueller-vizsgálattal kapcsolatban az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága. Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának ugyancsak demokrata párti vezetője már azután, hogy a Mueller-bizottság pénteken átadta a jelentést William Barr miniszternek, közölte: a törvényhozók a kongresszus elé idézhetik meghallgatásra Robert Muellert, a vizsgálóbizottság vezetőjét is.

„Nem volt összejátszás Oroszországgal, nem történt meg az igazságszolgáltatás akadályozása, a felmentés totális” – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a floridai Mar-a-Lagóban újságíróknak.

Nem volt összejátszás, Nem volt akadályozás, Teljes és Toltális FELMENTÉS. TARTSUK MEG AMERIKÁT NAGYNAK!” – írta a Twitteren az amerikai elnök.

A Trump 2016-os választási kampányának munkatársai és Oroszország közötti esetleges összejátszást vizsgáló Mueller-bizottság jelentésére adott első reakciójában Donald Trump hozzátette: szégyen, hogy az országnak keresztül kellett mennie ezen a vizsgálaton. A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders pedig úgy fogalmazott: a bizottság jelentése „az Egyesült Államok elnökének teljes és átfogó felmentése”.