FRISSÍTVE – Viorica Dăncilă bejelentette Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését

Krónika 2019. március 24., 19:37

Románia áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe – jelentette be Viorica Dăncilă kormányfő vasárnap Washingtonban. Ám az elnöki hivatal tagadta, hogy Románia eldöntötte volna izraeli nagykövetsége Jeruzsálembe költöztetését.

Viorica Dăncilă a washingtoni konferencián Fotó: Gov.ro

A szociáldemokrata politikus az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbija, az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) vasárnap kezdődött három napos tanácskozásán vesz részt. A kormányfő az elsők között mondott beszédet a zárt körű tanácskozáson vasárnap délután.

„Én, Románia miniszterelnöke és a kormány, amelyet irányítok, át fogjuk helyezni nagykövetségünket Jeruzsálembe, Izrael állam fővárosába” – idézte a román kormányfő beszédének a sajtóhoz eljuttatott leiratát az MTI. Dăncilă leszögezte azt is: Izrael állam és a zsidó közösség támogatása Románia részéről „töretlen”.

Eltökélt vagyok abban, hogy hozzájáruljak az Izrael és az egész Európai Unió közötti kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy Románia „Izrael állam és a zsidó nép lojális barátja” és és leghűségesebb európai támogatója. Viorica Dăncilă beszéde előtt Juan Orlando Hernández hondurasi elnök szintén arról beszélt, hogy országa azonnal megnyitja diplomáciai misszióját Jeruzsálemban. Tavaly éles politikai nyilatkozatháború robbant ki a témában a diplomáciai kirendeltség költöztetését hevesen ellenző Klaus Johannis jobbközép államfő és a bukaresti balliberális kormány között.

Közben a bukaresti elnöki hivatal tagadta, hogy Románia eldöntötte volna izraeli nagykövetsége Jeruzsálembe költöztetését. „Dăncilă miniszterelnök igyekezett úgy beállítani, mintha ez a döntés csak a kormányon múlna, és ezért olyasmit jelentett be, amiről nem született döntés” – idézte Klaus Johannis államfőt az elnöki hivatal közleménye. A dokumentum szerint a végső döntést a témáról készülő elemzés véglegesítését követően, a külpolitikában illetékes valamennyi intézmény jóváhagyásával – alkotmányos hatáskörének megfelelően – a román államfő fogja meghozni.

Az AIPAC éves politikai konferenciája a lobbiszervezet legnagyobb szabású tanácskozása. Az idei konferencián szokás szerint rész vesz az izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu, akit a hét elején a Fehér Házban fogad Donald Trump elnök. Beszédet mond a rendezvényen Mike Pence amerikai alelnök, Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója, akárcsak az amerikai kongresszus vezető politikusai, köztük Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője és Chuck Schumer, a felsőház demokrata párti frakciójának irányítója, valamint több befolyásos amerikai politikus. A Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsai bojkottálják a rendezvényt.