Falustársai figyelmeztetése ellenére közelítette meg és hergelte a vadállatot a kőrispataki medvetámadás áldozata

Krónika 2019. március 24., 19:28

Szemtanúk és helybeliek beszámolója alapján felmerül az áldozat felelőssége is a székelyföldi Kőrispatakon történt medvetámadás kapcsán, amelynek során a ragadozó halálosan megsebesített egy férfit.

Képünk illusztráció Fotó: Gergely Imre

Mint arról beszámoltunk, a Hargita megyei település határában rárontott és halálosan megsebesített a medve egy helybeli férfit péntek délben. A támadás nyomán az áldozat – egy 35 éves, két kiskorú lányát egyedül nevelő férfi – a kórházba szállítás közben életét vesztette.

Miután az MTI Péter Szilárdra, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetőjére hivatkozva megírta, hogy a sürgősségi bejelentést tevő személy szerint az incidenskor ráakadtak a vadállat barlangjára, Borboly Csaba közösségi oldalán szemenszedett hazugságnak nevezte az állítást.

A Hargita megyei tanács elnöke bejegyzésében leszögezte, nem az áldozat a hibás, hanem azok, akik nem adták ki a kilövési engedélyt az emberre veszélyes vadra, és azok, akik a rengeteg korábbi támadás ellenére is vadvédelemnek próbálják beállítani a medvék túlszaporítását a Székelyföldön. „Felháborító, hogy a két gyermeket árvaságra juttató vadtámadást az MTI tudósítója az áldozat hibájának próbálja beállítani. Követelem, hogy a hamis állítást azonnal igazítsák helyre!” – írta Facebook-oldalán a politikus, áldozathibáztatónak és félrevezetőnek nevezve a cikket.

Csakhogy egy helyszínen készült tévériportból kiderül, hogy a vadállat nem véletlenül támadt rá a férfira, hanem azért, mert utóbbi szándékosan hergelte a ragadozót. A TV2 Tények című műsorának a kőrispataki férfi egyik társa – aki az áldozattal együtt ment az erdőbe – megerősítette: a 35 éves János önszántából akarta megnézi a medve barlangját, és bár figyelmeztették a veszélyre, megközelítette a helyet. „Mondtuk neki, gyere vissza, mert ha ott a medve, baj lesz belőle. De ő nem hallgatott reánk, bosszantani kezdte a medvét” – nyilatkozta a budapesti csatorna helyszíni riportjában megszólaló Szávolyi Mihály.

Hozzátette, bár többször mondták neki korábban is, hogy ne menjen a vadállatok közelébe, az áldozat makacs természetű volt, és máskor is megközelítette a medvék tartózkodási helyét. Megerősítette ugyanezt a három férfival az incidens idején az erdőben tartózkodó Szávolyi Dam Andrea is, aki szerint az áldozat több helyen bolygatta a medve barlangját, mivel meg akarta nézni a nemrég született bocsokat.

A csatorna által készített, a világhálóra felkerült vágatlan felvételen speciális helyzetnek, nem szokványos medvetámadásnak nevezte az incidenst ifj. Szőcs Lajos. A kőröspataki Szalmakalap-múzeum vezetője úgy vélekedett, ha a férfi nem megy a barlang közelébe, valószínűleg nem történ volna meg a tragédia. „János szerette elzavarni a medvét, amivel tulajdonképpen jót akart, hogy ne garázdálkodjanak a határunkon. Most is az történt, hogy ehhez bátornak érezte magát, fával elment a medvebarlang közelébe, kiabált, ki akarta riasztani az anyamedvét, amely aztán védekezett, és rátámadt” – nyilatkozta ifj. Szőcs Lajos, felelőtlennek nevezve a férfit amiatt, hogy a medve közelébe bátorkodott.

Különben a területileg illetékes vadásztársaság kilövési engedélyt kért az embert halálosan megsebesítő medvére. Fazakas Attila, a székelykeresztúri Hubertus Vadásztársaság elnöke közölte, már szombaton kérték a kilövési engedélyt, és a kérés ugyan formailag hiányos volt (hiányzott róla a megyei környezetvédelmi ügynökség szakvéleményezése), a környezetvédelmi minisztériumtól azt a választ kapták, hogy anélkül is azonnal kiadják a jóváhagyást, ha szükséges. Mivel azonban a medve időközben eltűnt és a vadászok folyamatos terepmegfigyeléseik során péntek óta nem látták, a vadásztársaság képviselői abban maradtak a bukaresti illetékesekkel, hogy ráér, ha hétfőn adják ki a jóváhagyást a medve kilövésére.

{K1}