Politika és „medvevész”: nekiment Borboly Csaba tancselnöknek a medvetámadás kapcsán az MPP

Krónika 2019. március 23., 19:39

Maszatolással és feltűnést keltő szerepléssel vádolja Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt a halálos áldozatot követelő medvetámadás kapcsán a Magyar Polgári Párt. Közben a környezetvédelmi miniszter ígéretet tett a kilövési engedély kibocsátására.

Fotó: Pinti Attila

Az MPP a péntek délelőtt a Hargita megyei Kőrispatakon történt tragédiára reagált, amelynek során egy 35 éves férfira rátámadt a vadállat a település határában, súlyosan megsebesítve a mellkasán és a végtagjain. Az áldozat kórházba szállítás közben életét vesztette. A polgári alakulat elnöke közvetve a politikumot és a Hargita megyei önkormányzat vezetőségét teszi felelőssé a tragédiáért.

Szombati közleményében Mezei János végtelenül sajnálatosnak nevezte, hogy a „medvevész” kivédésére adott szakmai javaslatokat mindeddig figyelmen kívül hagyta úgy a politikum, mint a Hargita megyei tanács vezetősége, és ennek következtében halálos áldozata lett a nagyvad támadásának Kőrispatakon. Részvétét fejezve ki az áldozat családjának, az MPP elnöke

azzal vádolja Borboly Csaba megyei tanácselnököt, hogy mindeddig csupán saját népszerűségét növelő „intézkedésekkel” hozakodott elő, és képtelen valós megoldást találni a problémára.

Mezei emlékeztetett, hogy az MPP megyei képviselői 2018 nyarán konkrét intézkedésjavaslatot terjesztettek a megyei önkormányzat elé, de ezt egyszerűen figyelemre se méltatták. Ezt követően az MPP-s tanácsosok felszólításban követelték Hargita Megye Tanácsát, hogy rövid határidőn belül kössön szerződést egy vadásztársasággal a veszélyes medvék altatólövedékes ártalmatlanítására, befogására és ideiglenes, biztonságos őrzésére. Kérték, hogy ennek költségét a megyei tanács előlegezze meg, majd hárítsa a bukaresti környezetvédelmi minisztériumra, amelynek a feladata lenne mindezt kézben tartani. Az intézkedésjavaslatot később Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek is átadták, de az ügyben mindeddig nem történt előrelépés.

Mezei János szerint az MPP élet- és vitaképes szakmai javaslattal állt elő „medvevész-ügyben”, de a román kormány az RMDSZ-szel „versenyt futott, hogy melyikük tüntesse el jobban és hallgassa el mélyebben ennek tartalmát”. „Attól tartok, Székelyföldön még több ember fog meghalni a medvék miatt. De látnia kell mindenkinek, hogy tulajdonképpen nem a medve a gyilkos, hanem a politika. Nem siránkozni kell, hanem cselekedni!” – közölte az MPP elnöke. A politikus arra hívta fel Borboly Csaba megyei tanácselnök figyelmét, hogy a tiltakozások, a „maszatolások, a jól csengő szalagcímek és a feltűnést keltő szereplések” nem bizonyultak hatékony megoldásnak.

Borboly Csaba egyébként szombaton bejelentette: a nap folyamán arról értesítette Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, hogy ha ma kéri a Hubertus Vadásztársaság a kilövési engedélyt a 35 éves családapát halálosan megsebesítő veszélyes medvére, akkor ki is adják a jóváhagyást. A Hargita megyei önkormányzat elnöke reményének adott hangot, miszerint kezdik komolyan venni a problémát a bukaresti zöldtárcánál, ugyanis korábban azt mondták, majd hétfőn lehet a csíkszeredai igazgatósághoz fordulni. Borboly Csaba közölte, a Hubertus Vadásztársaság igazgatója biztosított arról, hogy hamarosan küldik a kérést a kilüövési engedély érdekében.