Őrségváltás az EMNP-ben: a nagyváradi Csomortányi Istvánt választották pártelnöknek

Rostás Szabolcs 2019. március 23., 19:56

Új elnököt választott Csomortányi István személyében az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az alakulat 6. országos tisztújító küldöttgyűlésén szombaton Nagyváradon.

Mellette az utódja. Szilágyi Zsolt eddigi elnök (balra) visszalépett a később megválasztott Csomortányi István javára

A mindeddig a párt Bihar megyei szervezetét irányító politikus Soós Sándort utasította maga mögé a szombat estébe nyúló szavazáson 84-83 arányban. A küldöttek közül 170-en szavaztak, három szavazatot érvénytelenítettek. A zárt ajtók mögött rendezett ülésen lezajlott voksolás előtt az öt elnökjelölt közül Szilágyi Zsolt eddigi elnök és Toró T. Tibor ügyvezető elnök Csomortányi, míg a székelyudvarhelyi Nagy Pál Soós Sándor javára lépett vissza.

A 36 éves Csomortányi a 2011-ben alapított néppárt harmadik elnöke Toró T. Tibor és Szilágyi Zsolt után.

Az elnöki tisztségre jelölt öt politikus közül Soós Sándor alelnök és Nagy Pál Hargita megyei elnök a változást, Szilágyi Zsolt eddigi elnök, Toró Tibor ügyvezető elnök és Csomortányi István Bihar megyei elnök pedig a folytonosságot képviseli. Módosult a néppárt elnöksége is: az országos küldöttgyűlés alelnöknek választotta Kolcza Istvánt, Vinczellér Árpádot, Pálosi Csabát, Zatykó Gyulát, Toró T. Tibort és László Györgyöt. Közülük Torón és Zatykón kívül valamennyien újak a testületben.

Csomortányi István 1982. május 3-án született Nagyváradon, az Ady Endre Gimnáziumban érettségizett, a kolozsvári Műszaki Egyetemen Építőmérnöki Karán szerzett oklevelet; civil foglalkozása okleveles építőmérnök, tervező. Politikai tevékenységét az Erdélyi Magyar Ifjak nagyváradi szervezeténél kezdte, melynek egy ideig helyi elnöke is volt, majd betöltötte az Erdélyi Magyar Néppárt partiumi szervezési igazgatói, valamint a Bihar megyei szervezet elnöki tisztségét is.

Csomortányi István Fotó: EMNP

„Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) továbbra is számít hagyományos szövetségeseire, Tőkés Lászlóra, a Fideszre, az erdélyi Magyar Polgári Pártra (MPP) és a Székely Nemzeti Tanácsra (SZNT)” – jelentette ki Szilágyi Zsolt leköszönő pártelnök az EMNP országos tisztújító küldöttgyűlésén tartott beszámolójában szombaton Nagyváradon. Szilágyi Zsolt megismételte: az EMNP keresztény, konzervatív, az autonómia iránt elkötelezett, értékcentrikus, párbeszédre nyitott, föderalista pártként határozta meg magát. Hozzátette, a párt Tőkés László értékrendjét követi. Kijelentette:

a párt nem mondhat le arról a stratégiai partnerségről, amelyet a Fidesszel épített ki, és amely a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) évről évre történő megszervezésében ölt testet.

Szilágyi Zsolt négy évig vezette az alakulatot Fotó: EMNP

Azt is hozzátette azonban, hogy tudomásul kell venni, a migránsválság átrendezte Európa politikai térképét, és a Fidesz politikájában is új irányt adott. Szilágyi Zsolt óriási fegyvertényként említette, hogy a párt háttérintézményeiként működő demokráciaközpontok a legutóbbi magyarországi választások során az erdélyi levélszavazatok 45 százalékát gyűjtötték össze és juttatták célba.

Az SZNT-vel kialakított jó viszony eredményének tekinti, hogy az EMNP az Európai Szabad Szövetség (EFA) tagpártjaként nemzetközi támogatást szerzett az SZNT által kezdeményezett nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésnek.

A Magyar Polgári Párthoz fűződő viszonyról elmondta: „egy a múltunk és egy a jövőnk, még akkor is, ha a jelenünk nem az”. Úgy vélte: a másik kis párthoz való viszonyt azon modell szerint kell fejleszteni, amelyet Székelyudvarhelyen és Szentegyházán alakítottak ki, és amely a két székelyföldi városban a két párt közös jelöltjét juttatta a polgármesteri székbe. „A közös munka és a közös eredmények hozhatják vissza azt a bizalmat, amely egykor megvolt” – jelentette ki.

Az RMDSZ-szel fenntartott viszonyról szólva sajnálatosnak nevezte, hogy a szövetség részéről nincs készség az együttműködésre. Kijelentette: ha a választási koalíciót elutasító RMDSZ nem lépi át az ötszázalékos küszöböt az európai parlamenti választásokon, a szövetség egyedül fogja viselni ezért a felelősséget.

Szilágyi Zsolt kiemelte:

a párt nyitott a kapcsolatokra az erdélyi román pártokkal is, és jó kapcsolatokat épített ki sikeres román polgármesterekkel. Úgy vélte: nem kell félni ezektől a kapcsolatoktól.

Ha egy párt tudja, hogy mit akar az összefogástól, azzal nem veszélyezteti a párt identitását. Leszögezte: a bizalmat meg kell őrizni, a vitákat nem a párt ellenében, hanem a közös ügyek képviseletében kell lefolytatni.