Magyar sarok várja az olvasókat Kolozsváron – szívesen veszik az adományokat az Octavian Goga megyei könyvtárban

2019. március 22., 14:42

Magyar nyelvű könyvek számára elkülönített tágas tér nyílt a kolozsvári Octavian Goga megyei könyvtárban csütörtökön. Máté Erzsébet és Bede Ibolya könyvtárosoktól megtudtuk, kulturális tevékenységeket is szerveznek a magyar olvasók számára a „magyar sarokban”.

„A tágas magyar sarokban szeretettel fogadjuk a látogatókat, a szülők leülhetnek gyerekeikkel játszani, jöhetnek óvodai, iskolai csoportok is” Fotó: Octavian Goga megyei könyvtár

Magyar sarok nyílt csütörtökön a kolozsvári Octavian Goga megyei könyvtárban. A könyvtársarok román és magyar támogatás révén valósult meg és nem csak olvasásra szolgál: minden korosztályt szívesen látnak egyéb, magyar nyelven zajló tevékenységekkel is.

Máté Erzsébet és Beke Ibolya, a könyvtár munkatársai a Krónikának elmondták, kezdeményezésüket nem pusztán elfogadták, hanem segítették is román könyvtáros kollégáik akárcsak az intézmény vezetősége. A könyvtárosoktól azt is megtudtuk, az intézmény olvasóinak 4,3 százaléka kölcsönöz ki magyar nyelvű könyveket.

Eddig megközelítőleg 5500 magyar kiadvány gyűlt össze a sarok létrehozására, ebben a számban azok a könyvek is benne vannak amelyeket eddig is meg lehetett találni a polcokon, de további könyvadományokat várnak a gyűjtemény bővítése céljából.

„A könyvtár hétemeletes épület, a magyar kiadványok öt különböző teremben voltak eddig elhelyezve, ezért nem voltak szem előtt. Most, hogy összevontuk őket egy nagyon szép tágas terembe, jobban oda tudunk figyelni az olvasóink igényeire” – fejtette ki Beke Ibolya. A könyvtáros szerint a mostani jó alkalom arra is, hogy megtanítsuk gyerekeinket az adományozás örömére, hisz minden családban akad olyan kötet, amelyet már nem olvasnak a gyerekek, de a felnőtteknél is akad, így közösen kiválaszthatják ezeket a magyar sarok számára.

Máté Erzsébet elmondta, már most is sokan jelezték, hogy adományoznának a könyvtárnak, például az IDEA könyvtér, a Gaudemus könyvesbolt, de az adományozók között budapestiek is vannak, akiknek a könyvtárosok hálásan köszönik a támogatást.

Azért kértünk adományokat magánszemélyektől, szerzőktől és kiadóktól, mert megváltozott a könyvvásárlásokra vonatkozó szabályzat, így csak féléves késéssel tudunk kiadványokat beszerezni”

– mondta Beke Ibolya. Hozzátette, az online licit bevezetésével ugyanis új könyveket csak nagyon nehezen tud vásárolni a könyvtár, kis kiadók pedig nem tudják licitre bocsátani könyveiket. Máté Erzsébet úgy fogalmazott, nemcsak láthatóbbá szeretnék tenni a magyar sarkot, hanem szeretnék felhívni a közösség figyelmét a magyarságtudat megőrzésére, ezért az olvasás mellett tematikus tevékenységekre is összpontosítanak. Bármilyen könyvet szívesen fogadnak: gyerekkönyveket, a felnőtt olvasóknak szánt szépirodalmat, krimit, szakirodalmakat, sőt játékokat is. A könyvtáros kifejtette,

a közkönyvtár közösségi térként is működik, számos tevékenységet szerveznek minden korosztálynak, kismamáknak felolvasásokat, az idősebb korosztálynak magyar nyelvű számítógépes tanfolyamot, kézműves klubot, író-olvasó találkozókat.

A Manó klubba anyukák jönnek hároméves kor alatti gyerekeikkel, de kamaszok számára is szerveznek rendezvényeket. „A tágas magyar sarokban szeretettel fogadjuk a látogatókat, a szülők leülhetnek gyerekeikkel játszani, jöhetnek óvodai, iskolai csoportok is” – mondta Beke Ibolya.

A csütörtöki rendezvény keretében bábelőadás, néprajzi kiállítás várta az érdeklődőket, az ünnepi esemény záróakkordjaként az Erdélyi Filharmónia zenekarát hallgathatta meg a közönség. További könyvadományokat az Octavian Goga megyei könyvtár kolozsvári székhelyére várnak (Dorobanților utca, 104 szám), érdeklődni a 0745-648114-as telefonszámon vagy e-mailben az erzsebet.mate@bjc.ro, illetve ibolya.beke@bjc.ro címeken lehet.

Tőkés Hunor