Egyfordulós polgármester-választást akar az RMDSZ – csökkenti az érdekérvényesítést a kétfordulós voksolás a szövetség szerint

Balogh Levente 2019. március 21., 10:42

Bár több párt is kétfordulós voksolást akar, ragaszkodik az RMDSZ a 2012-től alkalmazott egyfordulós polgármester-választáshoz.

Jobb az egy forduló. Az RMDSZ nem támogatja a korábbi rendszer visszaállítását

Nem támogatja az RMDSZ azt a kormánypárti és ellenzéki részről is felmerült javaslatot, hogy az ország térjen vissza a kétfordulós polgármester-választási rendszerhez – közölte a Krónika érdeklődésére Korodi Attila, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője. „Már a korábbi években elvégeztünk egy alapos elemzést. Azt láttuk, hogy a tömbmagyarság dimenziójában nem változtat semmit, hogy egy- vagy kétfordulós rendszer van, viszont a vegyesen lakott területeken, például a Partiumban, úgy gondoljuk, hogy

az egyfordulós rendszerben elkerülhető annak az esélye, hogy nagyon erős etnikai összefeszülés legyen a második fordulóban. Ezért azt támogatjuk, hogy a jelenlegi rendszer maradjon”

– mondta Korodi.

Kérdésünkre, miként viszonyulnak ahhoz, hogy az egyfordulós választáson kevesebb szavazattal megválasztott elöljárók legitimitása nem kisebb-e, mint a kétfordulós voks nyomán, több szavazattal tisztségbe került polgármesteré, Korodi kifejtette: a kérdés jogos, ugyanakkor dönteni kell. „Mi az erdélyi magyarság érdeke? Hogy minél nagyobb arányban részt tudjon venni a helyi közösségi döntéshozatalban, és meg tudja határozni a saját érdekei mentén a helyi közpolitikát, vagy maradjon ki belőle?” – indokolta Korodi Attila, miért ragaszkodnak az egyfordulós választáshoz.

Mint arról beszámoltunk, a téma annak kapcsán került napirendre, hogy Călin Popescu-Tăriceanu, a kisebbik koalíciós partner Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke a hétvégén arról beszélt: pártja szeretné visszahozni a kétfordulós polgármester-választást, az egyfordulós voksolás ugyanis hátrányos a számára, hiszen az

a nagy pártoknak jelent „meg nem érdemelt előnyt”.

A kérdésben az ALDE mellé állt az USR–PLUS 2020 ellenzéki pártszövetség is. A szövetség két vezetője, Dan Barna (Mentsétek meg Romániát Szövetség – USR) és Dacian Cioloş (Igazság, Egység és Szolidaritás Párt – PLUS) amellett kampányolt vasárnap Konstancán, hogy a parlament ebben az értelemben módosítsa a választási törvényt. A legnagyobb ellenzéki párt,

a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyenesen módosító javaslatot nyújtott be, amellyel visszahozná a kétfordulós polgármester-választást.

A módosítást azonban kedden a képviselőház jogi és közigazgatási bizottsága elutasította. Előzőleg, tavaly már a szenátus is nemet mondott rá. A kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) nevében ugyanakkor Daniel Suciu miniszterelnök-helyettes leszögezte: továbbra is az egyfordulós polgármester-választást támogatja.

Az egyfordulós polgármester-választást 2012-től vezették be az addigi kétfordulós helyett, amelyben az első forduló első két helyezettje ismét megmérkőzött egymással.

Az elöljárók egy fordulóban történő megválasztása rendszerint a nagyobb pártoknak, illetve a már hivatalban levő elöljáróknak kedvez.

Az RMDSZ számára a legutóbbi, három évvel ezelőtti önkormányzati választáson viszonylag előnyös volt az egyfordulós választás, hiszen a szövetség jelöltje, Kereskényi Gábor visszahódította Szatmárnémeti polgármesteri tisztségét a szociáldemokratáktól. Igaz, még ezzel is kevesebb polgármesteri tisztséget szerzett meg, mint négy évvel korábban: az RMDSZ a 2016-os önkormányzati választáson a negyedik helyet érte el a voksok 4,98 százalékával, ami 411 823 szavazatot jelent. Ez 195 polgármesteri tisztséget hozott. Ez kevesebb, mint a 2012-es választásokon elért 203 polgármesteri tisztség – igaz, három éve a Magyar Polgári Párt is begyűjtött 13 polgármesteri tisztséget.

A 2008-as választáshoz képest viszont, amikor még kétfordulós volt a voksolás, mindenképpen jobban járt az RMDSZ, hiszen akkor csak 184 polgármesteri tisztséget „zsebelt be”.