Túlélés a székelység újabb viharos századában – Magyar Örökség díjban részesítik a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot

Bíró Blanka 2019. március 20., 16:54

Hatalmas megtiszteltetés, közel 150 éves történelmében hasonló elismerésben nem részesült az intézmény – mondta Vargha Mihály, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója annak kapcsán, hogy szombaton Magyar Örökség díjban részesítik a közgyűjteményt.

A díjat gondozó Magyar Örökség és Európa Egyesület elsődleges feladata a magyar értékek felmutatása a jelen számára és megőrzése az utókornak Fotó: Bíró Blanka

Magyar Örökség díjjal ismerik el a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum munkáját. Az oklevelet szombaton Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében szervezendő ünnepségen adják át. A múzeumot méltató laudációt dr. Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mondja.

A díjat gondozó Magyar Örökség és Európa Egyesület elsődleges feladata a magyar értékek felmutatása a jelen számára és megőrzése az utókornak, olvasható az egyesület honlapján. Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója szerdán sajtótájékoztatón elmondta, hatalmas megtiszteltetésnek tartja a díjat, a múzeum csaknem 150 éves történelmében hasonló elismerésben nem részesült az intézmény egyik ország részéről sem.

Az egyik legrangosabb elismerés, amit múzeum kaphat, a díj mindazok munkájának elismerése, akik a hosszú történelme során tettek az intézményért

– mondta Vargha Mihály. Az igazgató szerint, az elismerést nemcsak a magyar kultúra megőrzéséért, hanem a térségben élő népcsoportokra való odafigyelésért is kapják. A díjazottak között vannak ismert személyiségek, intézmények, és kevésbé ismert, ám szakterületükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek is. „Az értékek megismerése, megismertetése, közkinccsé tétele az egyik legfontosabb feladatunk. Ugyanakkor nem csak a «hírességekre» vagyunk büszkék, hanem a hétköznapok jeles közkatonáira is. Legyünk büszkék valamennyi kitüntetettre és jelöltre, hiszen ők nemzetünk fáklyavivői, motorjai, gyakran életben tartói”– áll a Magyar Örökség és Európa Egyesület ismertetőjében.

A Magyar Örökség díj kitüntetettjeinek kiválasztása az „alulról építkező demokrácia elvén és gyakorlatán alapszik”: állampolgári jogon mindenkinek módjában áll díjra javasolni az általa érdemesnek tartott személyt, együttest, intézményt, teljesítményt, a Magyar Örökség-díj bírálóbizottsága kizárólag az így beérkezett javaslatokból választja ki a díjazandókat.

A Székely Nemzeti Múzeum létrejötte, túlélése a székelység újabb viharos századában, nemzetmegtartó szerepe és erős társadalmi beágyazottsága élő példája annak, hogy a közösségért, a nemzetért alkotók és a múzeum összetartó közössége együttesen mi mindent képesek megteremteni”

– olvasható dr. Varga Benedek közzétett laudációjában. A budapesti díjátadón levetítik a múzeumról készült tízperces kisfilmet.