Pápalátogatás: 75 ezernél jár a regisztráltak száma, álhírek is terjednek a csíksomlyói történelmi esemény kapcsán

Rostás Szabolcs 2019. március 19., 18:39

Tizenkilenc nap elteltével 75 ezren regisztráltak Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói látogatására, amellyel kapcsolatban ugyanakkor számos ál- és rémhír kapott lábra a hívek körében.

Bodó Márta, a csíksomlyói pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság tagja kedden a Krónikának elmondta, a március elsején elindított előjegyzés során eddig 655 csoport és körülbelül 75 ezer személy regisztrált az erre a célra létrehozott Pontifex.ro honlapon. (Az első hét nap alatt mintegy 300 csoport és 50 ezer személy regisztrált az eseményre).

{K1}

Mint ismert, az oldalt azért hozták létre, mert a csíksomlyói nyereg több mint tíz hektárnyi területét biztonsági okokból körbekerítik, az ott kialakított szektorokba csak egy ingyen, elektronikus postán elküldött vonalkódos regisztrációs jegy alapján lehet bejutni, amit a résztvevőknek előzőleg ki kell nyomtatniuk. Akik nem regisztrálnak a március 31-ei határidőig, csak távolról, kivetítőn követhetik a pápa által bemutatott misét.

Bodó Mártától megtudtuk, a csoportosan regisztráltak közül több mint háromszáz a plébániai, 238 a lelkiségi csoport, 57-en pedig valamilyen szervezet képviseletében érkeznek.

Máris regisztrált húsz egyetemista-, 24 iskolai és öt gyerekcsoport is, továbbá 92 pap és 97 szerzetes. Egyébként a látogatás szervezéséért felelős sajtóbizottság munkatársainak eddigi tapasztalatai szerint sok megalapozatlan információ látott napvilágot a szentatya romániai apostoli körútjának csíksomlyói állomása kapcsán; valószínűleg ezzel magyarázható, hogy pillanatnyilag némileg alábbhagyott a regisztrációs „lelkesedés”. Sokan úgy tudják például, hogy lakcímet, a személyi igazolványban szereplő adatokat, sőt személyi számot is közölni kell regisztrációkor, holott ez nem így van.

Bodó Márta a Krónikának elmondta, akár magánszemély, akár csoportvezető regisztrál, a nevét, telefonszámát, e-mail címét, vallását, települését, postacímét kell feltüntetnie, nem kérnek semmilyen más személyes adatot. A csoportvezetőnek mindössze a csoportot alkotó személyek számát kell megadnia a honlapon, a neveket sorjázó táblázatot pedig majd a beléptetéskor kell felmutatnia, ám a csoportosan regisztráltaktól egyéb adatot nem kérnek, ezeket nem tüntetik fel a listán, és az aláírásukra sincs szükség.

„Mivel sokan nem értettek valamit, számos rémhír terjedt el a regisztráció kapcsán. Pedig ennek során se többet, se kevesebbet nem kérünk a hatályos jogszabályokhoz képest, gyakorlatilag mindenkinek csak annyi adatot kell megadnia, mint mondjuk vásárláskor vagy internetes olvasáskor. A regisztráció teljesen megfelel az Európai Unióban érvényes adatvédelmi szabályoknak” – szögezte le lapunknak Bodó Márta. A szervezők egyébként éppen ezért tüntették fel a honlapon, hogy a regisztrációt végző személy elfogadja, miszerint személyes adatait a Pontifex.ro a vonatkozó jogszabályban (Európai Unió új adatvédelmi rendelete, General Data Protection Regulation) leírtak szerint kezeli;

harmadik félnek azokat nem adja át és a pápalátogatás után, 2019. július 1-jén adatbázisából törölni fogja.

Lapunk értesülései szerint különben többek között a Csángóföldön terjednek a rémhírek a pápalátogatással kapcsolatban. Bákó megyében például arra biztatják a híveket, hogy ne Csíksomlyóra, hanem Ferenc pápa jászvásári szentmiséjére menjenek, holott az apostoli körút romániai helyszínei közül kizárólag Csíksomlyón tart szentmisét a szentatya. Nem véletlenül nyilatkozta azt a magyar nemzeti ünnep alkalmából Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Salamon József gyimesbükki plébános a napokban, hogy a Bákó megyei hatóságok évről évre nemcsak az egyházat, hanem a híveket is kérdezgetik, miként készülnek március 15. megünneplésére, ami számukra megfélemlítő. „Van is, aki megijed és emiatt nem meri felvállalni, inkább távol marad. Itt értettem meg, mit jelent a szabotázs, a dezinformálás, az álhír, a lejáratás…” – jelentette ki az erdélyi római katolikus egyházmegyék által működtetett Romkat.ro hírportálnak a csángóföldi plébános.