Több mint harminc romániai kórházban használtak nem megfelelő fertőtlenítőszert

Krónika 2019. március 19., 11:24

Kórházi fertőtlenítőszerek előállításával, importálásával és forgalmazásával foglalkozó cégek székhelyén és magánszemélyeknél tart házkutatást a rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztálya Bukarestben, valamint Ilfov és Prahova megyében.

Fotó: Veres Nándor

Az ügyben csalás, magánokirat-hamisítás, valamint a betegségek visszaszorítására tett erőfeszítések meghiúsítása miatt indult eljárás.

A gyanú szerint 2018 folyamán az érintett cégek olyan fertőtlenítőszereket állítottak elő és adtak el több hazai kórháznak, amelyek nem rendelkeztek megfelelő baktériumölő képességgel.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter kedden közölte, az ország több mint harminc kórházában használtak a nem megfelelő fertőtlenítőszerekből. A tárcavezető azonban sietett megnyugtatni a lakosságot, miszerint ezek a szerek nem jelentettek veszélyt az érintett egészségügyi intézményekben ápolt páciensekre, mivel nem a baktérium-, hanem a gombaölő képességük volt alacsony. Pintea szerint ezeket a készítményeket a felületek és orvosi eszközök fertőtlenítésére használták, utóbbiakat azonban minden esetben sterilizálni is kell, így „ha az érvényben levő szabályok szerint járnak el, mindez nem jelenthet veszélyt a páciensek egészségére”.

Összesen 15 készítményt vizsgáltak meg a szaktárca ellenőrei, és három esetében merültek fel problémák, azaz nem bizonyultak kellőképpen hatásosaknak, amit egy második teszt is megerősített. Ezt követően a minisztérium bűnvádi feljelentést tett az ügyben egy bukaresti, valamint egy Prahova megyei vállalat ellen. A megyei közegészségügyi igazgatóságok máris nekiláttak a nem hatékony, és eddig fel nem használt szerek visszavonásának. Bukarestben 108, míg Prahova megyében 5000 liter fertőtlenítőszert hívtak vissza. Sorina Pintea közölte, a cégeket 35 ezer lejre megbírságolták, de az egészségügyi minisztérium illetékesei nem tudták felvenni velük a kapcsolatot, mert nem sikerült a vállalatok ügyintézőinek nyomára bukkanniuk.