Újabb mandátumra pályázik Augustin Lazăr legfőbb ügyész

Hírösszefoglaló 2019. március 18., 18:03

Augustin Lazăr bejelentette, hogy benyújtja pályázatát egy újabb legfőbb ügyészi mandátumra – tájékoztat a legfőbb ügyészség hétfői közleménye.

Magát ajánlja. Lazăr szerint fontos, hogy biztosítva legyen az intézmény vezetésének stabilitása Fotó: Liviu Sova/Agerpres

A közlemény szerint egy új mandátummal a legfőbb ügyésznek „lehetősége lenne folytatni az intézmény megerősítése és modernizálása érdekében elkezdett projekteket” és „a romániai ügyészségnek az európai igazságszolgáltatási értékek rendszerébe való bekapcsolására tett törekvéseket”.

Nem utolsó sorban, jegyzi meg Lazăr, kollégái is „elvárják”, hogy induljon a versenyvizsgán, mert ebben a kihívásokkal tele időszakban fontos, hogy biztosítva legyen az intézmény vezetésének stabilitása, főleg ami az európai értékek átvételét, illetve az állam többi intézményével való lojális együttműködést illeti”

– mutat rá a közlemény.

Az igazságügyi miniszter pénteken jelentette be, hogy elindította Románia új legfőbb ügyészének kinevezési eljárását.

A szaktárca közleménye értelmében a procedúra március 13-ától április 5-éig tart.

Az új legfőbb ügyészt a bírák és ügyészek jogállásáról szóló, 2004/303-as törvényben rögzített eljárás szerint választják és nevezik ki.

A legfőbb ügyészi tisztséget jelenleg betöltő Augustin Lazăr mandátuma április 28-án jár le. Tavaly októberben Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezte Lazăr tisztségből való elmozdítását, a legfőbb ügyész azonban megtámadta a döntést a bíróságon – írja az Agerpres.