Nem érzi a változtatás fontosságát az EU-bürokrácia

Pataky István 2019. március 18., 07:37

A túlideologizált brüsszeli bürokrácia sajnos képtelennek tűnik annak megértésére, hogy az Unió nem folytathatja úgy, ahogyan eddig – véli Bogdan Duca román politológus. 

Timmermans értelmezésében az jelenti a jól működő jogállamot, ha Románia az Európai Bizottság engedélyével törvénykezik. Fotó: Gov.ro

„Az Európa megreformálására irányuló elgondolások ütköztetése helyett a brüsszeli fősodor erőinek görcsös ragaszkodását tapasztaljuk ahhoz a jelenlegi projekthez, amely éppenséggel radikális reformra szorul. A politikai pragmatizmust háttérbe szorítják az ideo­lógiai rögeszmék. Az Európai Parlament fősodratú erői annak ellenére bújnak ideológiák mögé, hogy ez képviselőik számának csökkenésével jár” – fogalmazott Bogdan Duca. Hozzátette:

ez a merev álláspont tesz egyre inkább elfogadhatatlanná mindenfajta különutas politikát az európai pártcsaládok berkeiben.

Mint ismeretes, az Európai Néppárt több tagja a magyar kormányzó párt, a Fidesz kizárását kezdeményezte a konzervatív formációkat törmörítő pártcsaládból. A Bukarestben hatalmon lévő Szocidáldemokrata Párt is a bírálatok keresztüzébe került saját baloldali pártcsaládjában.  
A román politikai elemző úgy véli,

érdemes átgondolni, hogy olyan pártoknak, mint a PSD vagy a Fidesz, ­megéri-e tagként erősíteni a fősodratú Euró­pa-politikát képviselő pártcsaládokat, amikor a saját retorikájuk egyértelműen szuverenista – mint a Fideszé – vagy egyre erőteljesebben szuverenista hangsúlyokkal élő, akárcsak a PSD-é.

„E pártok választhatnak: kormányaik eddigi irányvonalát támogatják, vagy azoknak az európai pártcsaládoknak az útját követik, amelyeknek részei” – mondta Bogdan Duca. A politológus azt is megjegyezte, hogy a sokat emlegetett jogállam fogalmát egyre tágabban értelmezik. Példaként említette Frans Timmermans európai bizottsági alelnök bukaresti fejtegetését, amiből az derült ki, hogy a holland politikus értelmezésében az jelenti a jól működő jogállamot, ha Románia az Európai Bizottság engedélyével törvénykezik.